Expoziţie

Paradisul pierdut 2021-2023

În căutarea paradisului  2023

 

Vernisaj: Vineri – 3 noiembrie – 18:00

 

Locaţie: B5 Studio

 

Proiectul instalațional al lui Bartha József lucrează cu obiecte încărcate simbolic într-un univers poetic. Această lume se construiește printr-o logică de tipul viselor: obiectele se întâlnesc în viziuni stranii, însă aceste viziuni ne lovesc în stomac prin aluziile lor cu caracter politic.

 

Paradisul pierdut

Cocktailul Molotov este fetișizat sau îmblânzit într-o formă de decor; dictatura, deși poate fi prezentă pe mai multe planuri, se integrează perfect în țesătura vieții, indescifrabilă cu ochiul liber de către cetățeni. În materialul expoziției, conținutul politic se dizolvă în imagini statice și moarte: cele ale cotidianului suprareal și ale revoltelor trecute, pline de nostalgie.

 

În căutarea Paradisului

Este o manifestare obiectuală a imaginarului colectiv al prezentului, fragmentat și reasamblat după modele noi, nerecunoscute încă… Nostalgia este un element recurent, fie că apare în vazele de sticlă colorată, realizate artizanal, fie că ne surprinde în prezența brazilor tăiați. Se pare că și spațiul capătă caracterul viselor: suntem închiși înăuntru și afară în același timp. Iar printre multiplele și complexele dinamici ale puterii atârnă agățate oasele idealurilor – ale unor ființe create cu grijă, prin vibrațiile spiritului și manopera minții.

 

Kata Ungvári-Zrínyi