Concerte

Joi – 2 noiembrie – 20:30 – 21:30

 

Scris și interpretat de: Hobo László Földes; Acompaniat pe chitară de: Zoltán Kiss

 

„Pe vremuri, totul se petrecea pe stradă, acolo ne învârtisem vreo douăzeci de ani ca puștani, apoi ca vagabonzi. Prin 1955 în piața Moscova, apoi – când l-au alungat de acolo – în parcul Vérmező de lângă Gara de Sud, cânta un bătrân care se autointitula Rex. (Pe atunci încă nu știam că asta înseamnă «Rege».) Cânta cu mândrie, iar la picioarele lui în loc de pălărie era o capelă militară din Primul Război Mondial. Ochii săi, chiar și când zâmbea, erau plini de durere și tristețe. Mie cel mai mult mi-a plăcut cântecul «Snejder Fáni», pentru că la ultima strofă mereu îmi făcea cu ochiul. Nu știam ce înseamnă «gigerli» [filfizon], cât despre «excitare», chiar habar n-aveam pe atunci, dar mă gândeam că trebuie să fie cineva foarte interesant. În vara aceea l-am văzut de multe ori pe bătrânul Rex, care după o vreme s-a obișnuit că mă vede atât de des și câteodată îmi mai spunea: «Mâine voi fi în piața Batthyány». Până la toamnă a dispărut și de acolo, și oricât l-am căutat, nu am mai dat de el. Aveam zece ani, și asta a fost prima mea adevărată experienţă de concert. De asta o să-mi amintesc când voi sta în fața Dumneavoastră.

Cu stimă,

Hobo

Vineri – 3 noiembrie – 20:15 – 21:15

 

Dl Dani – voce, clape, chitară

Dl Horea – voce, clape, saxofon, percuție

Dl Andrei – voce, chitară

Dl Cosminel – chitară 2

Dl Laur – voce, bas

Dl T – tobe

 

Formația s-a lansat în primăvara lui 2017. Stilul de muzică adoptat este o fuziune între pop, rock, blues și muzică autentic românească. Considerat unul dintre cele mai eclectice proiecte de pe piața muzicală românească, Dl Goe s-a remarcat atât prin colaborările inedite de-a lungul timpului cât și prin îmbinarea artei teatrale cu cea muzicală în show-urile și materialele lor discografice. Nu e de mirare având în vedere că în componența trupei există 3 actori, 2 compozitori de muzică de teatru și un regizor de film. În 2019 au lansat albumul lor de debut “Tineri, Sâmbătă, Duminică”, care amestecă teatrul radiofonic cu melodii despre un Goe ajuns la vârsta maturității. Din 2023, filmul pe care l-au realizat pentru albumul Fata Morgana este integrat într-un show inedit unde muzica se îmbină cu cinematografia.

Duminică – 5 noiembrie – 19:30

 

József Lebanov – trompetă

Domonkos Berkó – clarinet, saxofon alto, saxofon tenor

Zsolt Bera – trombon

Tamás Ittzés – pian, vioară, vioară cu goarnă, voce

Csaba Hegedüs –banjo, chitară

József Török – tubă, contrabas

Krisztián Gulyás-Szabó – tobe

 

„Ar trebui prescris de medic pentru jumătate din această lume nevrotică.” (László Matisz, Gramofon)

Bohém Ragtime Jazz Band este, probabil, cea mai versatilă formație de jazz din lume. Cei șapte membri cântă la treisprezece instrumente și interpretează toate stilurile posibile în cadrul formei clasice de jazz. Au cântat la aproape toate festivalurile importante de jazz tradițional din lume, de la Berlin la Oslo, de la Dresda la Breda, de la Pori la Montreux, de la Ascona la Bude și de la Rimini la Sacramento. De la formarea lor în 1985, au lansat 27 de albume. În 2003, au primit premiul eMeRTon ca „Formaţia de jazz al anului”, iar în 2010 au câștigat Premiul Prima. Concertele aniversare de 25, 30 și 35 de ani le-au susţinut la Palatul Artelor din Budapesta. Formația este gazda a două dintre cele mai importante festivaluri de jazz clasic din Ungaria, Festivalul Internațional Bohém Ragtime & Jazz și Festivalul JAZZ CAPITAL.