Nagyfilmek

Szerda november 1. – 17:00 – 19:00

15+

 

Szereplők: Nikolai Becker, Soliman Cruz, Bartholome Guingona, Olivier Ho Hio Hen, Alexandre Nguyen, Emmanuel Sto. Domingo, Dimitar Vasilev, Olivier Chen

 

Igaz történet alapján. 1996, valahol a nyílt tengeren.

Egy transzatlanti hajó fedélzetén végzett szolgálati műszakja során Joel, egy vallásos filippínó matróz rábukkan Dumitrura, a konténerek között meghúzódó román potyautasra. A fiatalembert az a veszély fenyegeti, hogy a tengerbe dobják, ha a legénységet vezető tajvani tisztek felfedezik. Joel úgy dönt, hogy Istenbe vetett hite jeléül elrejti Dumitrut. Hamarosan veszélyes macska-egér játék veszi kezdetét. Amikor a legénység, saját barátai, sőt maga Isten is hátat fordít neki, Joel rádöbben, hogy egyedül kell szembenéznie a könyörtelen sorssal.

Szerda november 1. 19:15 20:30

 

16+

 

Szereplők: Áfra János, ifj. Vidnyánszky Attila (hang), Bata Éva (hang)

 

Heinrich Böll a német hadsereg tizedeseként 1944 nyarán Sepsiszentgyörgyön, Debrecenben és Szentesen lábadozott, miután a jászvásári csatában súlyosan megsebesült. Mindennap írt feleségének, Annemarie-nak. Ezek az intim, őszinte vallomások megmaradtak. A filmben tárgyalt időszakban történt a normandiai partraszállás, Magyarországról elvitték a zsidókat és von Stauffenbergék megpróbálták megölni Hitlert. Ezekről mind tudósít Böll. A film azt vizsgálja, mit adott hozzá ez az időszak a későbbi Nobel-díjas író humanista és pacifista világképéhez. Történelem alulnézetből.

Szerda november 1. 20:45 22:25

 

16+

 

Szereplők: Pál Emőke, Trill Zsolt, Horváth Lajos Ottó, Fenyő Iván, Fehér Anna, Tóth Ildikó, Tankó Erika

 

2013 májusának végén egy ország figyeli aggódva a híreket, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt a társával együtt eltűnik a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda élő adásában jelenti be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A következő hetekben a média szisztematikusan próbálja megtörni a nő keménységét. A film a megtörtént eseményeket Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja.

Csütörtök november 2. – 18:00 – 19:45

 

12+

 

Szereplők: Mészáros Máté, Pokorny Lia, Szőke Abigél, Orosz Ákos, Ötvös András

 

Magyarország a ’80-as évek derekán. Maurer Gyuri ügyes, veszprémi autószerelő, aki mindent meg tud oldani – még a pártvezetők Ladáit is ő szereli. Családja a riviéra lázában ég, már épp indulnának nyaralni, ám a négy útlevél helyett csak három érkezik meg. Gyuri hirtelen megvilágosodik: kölcsönveszik egy disszidens magyar nála hagyott autócsodáját. A német verdával és papírokkal a nyugatra igyekvő magyarok helyett nyugatról érkező turisták lesznek, akik a legnagyobb luxust élvezhetik a Balatonnál. Nem is sejtik, hogy a “kölcsönvett” autóval egyenesen a hidegháborúba hajtanak bele…

Péntek – november 3. – 16:00 – 17:20 – KISTEREM

 

12+

 

Aki legyőzte az időt Keleti Ágnesről, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról készült intim portréfilm. A tornasport kiemelkedő csillaga 10 olimpiai éremmel a XX. században sporttörténetet írt. A dokumentumfilm Ágnes egy évét követi, a 100. születésnapjától a százegyedikig. Az élete mindennapjait bemutató jelenetek mellett különleges életének története naplójából, régi és friss interjúkból bontakozik ki, miközben életfilozófiáját, értékrendjét elmélyült, intim beszélgetésekből ismerhetjük meg. A történet átélhetőségét gazdag archív felvételek és animációs betétek segítik.

Péntek – november 3. – 18:00 – 19:50

 

15+

 

Szereplők: Thuróczy Szabolcs, Vilmányi Benett, Szandtner Anna, Orbán Levente

 

A juhászként tengődő, 21 éves Ádám magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával. Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.

Péntek – november 3. – 21:30 – 22:50

 

15+

 

Szereplők: Cătălina Moga, Paul Ipate, Alex Velea, Elvira Deatcu, Bogdan Tulbure

 

Verát, egy erdélyi kisváros állatkertjének állatorvosát személyes problémák gyötrik, és idegösszeomlást kap. Az állatkertből megszökik egy tigris, és Vera kénytelen a keresésére indulni. A film alapjául egy 2011-ben, Nagyszebenben történt valós esemény szolgál.

 

Szombat – november 4. – 14:00 – 15:50

 

15+

 

Szereplők: Alex Calangiu, Cătălin Herlo, Ionuţ Caras, Iulian Postelnicu, Alexandru Papadopol, Leonid Doni, Andi Vasluianu, Cuzin Toma, Mirela Oprişor

 

A kommunista rendszert megdöntő 1989. decemberi forradalom zűrzavaros napjaiban az erdélyi Nagyszeben városa a Milícia (román kommunista rendőrség) egyik egysége elleni erőszakos támadás színhelyévé válik, amely hamar véres összecsapássá fajul katonák, rendőrök, civil tüntetők és a titkosrendőrség tagjai között. Az ostrom elől kétségbeesetten menekülni próbáló Viorel milíciakapitányt elfogja a hadsereg, és egy üres úszómedencébe dobják több száz, terrorizmussal vádolt fogollyal együtt.

Szombat – november 4. – 17:30 – 18:55

 

15+

 

Szereplők: Bálint Előd, Hatházi András, Sólyom Katalin, Erdős Lili

 

A kétes eredetű házipálinkák sok fejfájást okoznak, a Zanox nevű kísérleti szerrel viszont lehetővé teszik az időutazást. Ráadásul más piákkal ellentétben nem előre, hanem a múltba. Misivel is ez történik, akit a következő reggelen a másnaposság helyett ismét az érettségi vár. A szokatlan helyzettel élve Misi bátrabban kezdeményez Jankánál, akibe régóta szerelmes, megpróbál megakadályozni egy gyilkosságot, és a töri tételt is átnézi, amit húzni fog. Arra viszont nem gondol, hogy mennyi mindennek kell a helyén lennie ahhoz, hogy napját valóban a legjobbá alakítsa, miközben vészesen fogy az időutazás üzemanyaga, a házipálinka.

 

Szombat – november 4. – 20:00 – 22:30

 

15+

 

Szereplők: Adonyi-Walsh János Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla, Urbanovits Krisztina

 

A budapesti nyár közepette a gimnazista Ábel igyekszik az érettségire koncentrálni, miközben rájön, hogy őrülten beleszeretett legjobb barátnőjébe, Jankába. A jeles diáklány, Janka viszonzatlan szerelmet táplál a történelemtanár Jakab iránt, aki nős – és aki előzőleg összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A polarizált társadalom feszültségei váratlanul felszínre törnek, amikor Ábel érettségi történelemvizsgájából országos botrány kerekedik.

Vasárnap – november 5. – 12:15 – 14:05

 

12+

 

Szereplők: Trill Zsolt, Horváth Lili, Szabó Győző, Molnár Áron, Szalma Tamás, Bordán Lili, Reviczky Gábor, László Zsolt, Hirtling István, Mucsi Zoltán, Jakubowska Julia, Gáspár Sándor, Forgács Péter, Derzsi János, Tordy Géza

 

1757. Hadik András és mindenre elszánt csapata végrehajtja a történelem legvakmerőbb huszárcsínyét. A hétéves háború idején Hadik különleges küldetést kap Mária Teréziától: huszáregységeivel titokban fel kell nyomulnia Berlinig, hogy Nagy Frigyes porosz király távollétében elfoglalják és megsarcolják az ellenséges fővárost. Hadik és katonái az éjszaka leple és mindössze hat nap alatt teszik meg a 450 kilométeres távolságot, hogy váratlanul rajtaüssenek a városon és az azt védelmező helyőrségen. A képtelen támadás teljesen váratlanul éri a poroszokat, ennek is köszönhető a küldetés sikere. Hadik serege azelőtt távozik az elfoglalt Berlinből, hogy az ellenség erősítése megérkezne a városba. Egy sodró kalandfilm, ami a történelem egyik kevésbé ismert mozzanatát dolgozza fel Hadik András merész berlini portyájának és a legendás 24 darab balkezes kesztyű történetének felelevenítésével.

Vasárnap – november 5. – 14:20 – 15:50

 

15+

 

Szereplők: Anghel Damian, Iulian Postelnicu, Crina Semciuc, Vasile Muraru

 

Ilie rendőr egy faluban, ahol a korrupció életforma. Miután egy erőszakos eseménysorozat szemtanúja lesz, a felgyülemlő feszültségek miatt fontos munkahelyi és magánéleti döntések meghozatalára kényszerül.

 

Vasárnap – november 5. – 17:30 – 19:15

 

12+

 

Szereplők: ifj. Vidnyánszky Attila, Seress Zoltán, Gáspár Tibor, Szacsvay László, Sütő András, Tóth Ildikó

 

Taxisok tüntetnek az Országháznál a drasztikus benzináremelés ellen. A demokráciából hamar kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd hamarosan az egész országot. Az ellenzék melléjük áll és forradalomra buzdít. A köztársasági elnök, a sajtó, a közhangulat velük szimpatizál, a karhatalom pedig magára hagyja a népszerűtlen intézkedések miatt népszerűtlen kormányt. Antall József, az egykori 56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát. Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben. Mit tegyen, hogyan, milyen eszközökkel lesz képest ezt a helyzetet megoldani? A Blokád nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe enged bepillantást.