Koncertek

Csütörtök – november 2. – 20:30 – 21:30

 

Írta és játssza: Földes László Hobo; Gitáron közreműködik: Kiss Zoltán

 

„Régen minden az utcán történt, ott lógtunk vagy húsz éven át, kiskölyökként, meg csavargóként. 1955 körül a Moszkva téren, majd – miután onnan elzavarták – a Déli pályaudvarnál, a Vérmezőn játszott egy vénember, Rexnek hívatta magát. (Akkor még nem tudtuk, hogy ez a „Királyt” jelenti.) Büszkén énekelt és nem kalap, hanem egy I. világháborús katonasapka hevert a lába előtt. Fájdalom és szomorúság volt a szemében akkor is, amikor mosolygott. Nekem legjobban a „Snejder Fáni” tetszett, mert az utolsó strófánál mindig rám kacsintott. Nem tudtam, mit jelent a „gigerli”, és az ingerlésről akkor még fogalmam sem volt, de úgy gondoltam, valami nagyon izgalmas valaki lehet. Azon a nyáron sokszor láttam az öreg Rexet, aki egy idő után megszokta, hogy gyakran lát és volt, hogy odaszólt nekem: „Holnap a Batthyány téren leszek.” Őszre onnan is eltűnt és hiába kerestem, sehol sem leltem nyomát.

10 éves voltam és igazából ez volt az első koncertélményem. Erre fogok emlékezni, ha most kiállok Önök elé.”

 

Tisztelettel,

Hobo

Péntek – november 3. – 20:15 – 21:15

 

Dl Dani – ének, billentyű, gitár

Dl Horea – ének, billentyű, szaxofon, ütőhangszerek

Dl Andrei – ének, gitár

Dl Cosminel – 2. gitár

Dl Laur –  ének, basszus

Dl T – dobok

 

A zenekar 2017 tavaszán kezdte pályafutását. Zenei stílusuk a pop, a rock, a blues és az autentikus román zene fúziója. A román zenei piac egyik legeklektikusabb projektjeként számon tartott Dl. Goe újszerű koprodukciói, valamint a színházi és zenei elemeket ötvöző fellépései és felvételei révén vált ismerté. Ez nem is meglepő, hiszen a zenekar felállásában 3 színész, 2 színházi zeneszerző és egy filmrendező szerepel. 2019-ben jelent meg első albumuk, a Tineri, Sâmbătă, Duminică, amely a rádiójátékok elemeit és a Goe felnőtté válásáról szóló dalokat elegyíti. 2023-ban a Fata Morgana albumhoz készített filmjük egy különleges műsor részévé vált, amelyben a zene a filmművészettel ötvöződik.

Vasárnap – november 5. – 19:30

 

Lebanov József – trombita

Berkó Domonkos – klarinét, altszaxofon, tenorszaxofon

Bera Zsolt – harsona

Ittzés Tamás – zongora, hegedű, tölcséres hegedű, ének

Hegedüs Csaba – bendzsó, gitár

Török József – tuba, bőgő

Gulyás-Szabó Krisztián – dob

 

“A neurotikus fél világnak orvosilag kellene őket felírni.” (Matisz László, Gramofon)

A Bohém Ragtime Jazz Band valószínűleg a világ legsokoldalúbb jazzbandje. A hét tagnak összesen tizenhárom hangszere van, s a játszott stílusok száma a hangszerekével vetekszik. A világ szinte összes nagy tradicionális jazzfesztiválján megfordultak már, Berlintől Oslóig, Drezdától Bredáig, Poritól Montreux-ig, Asconától Bude-ig és Riminitől Sacramentóig. Megalakulásuk, 1985 óta 27 albumuk jelent meg. 2003-ban „Az év jazzegyüttese”-ként eMeRTon-díjat kaptak, 2010-ben Prima-díjasok lettek. 25, 30 és 35 éves jubileumi koncertjüket a budapesti Művészetek Palotájában adták. Házigazdái Magyarország két legjelentősebb klasszikus jazz fesztiváljának, a Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztiválnak és a JAZZFŐVÁROS fesztiválnak.