Kiállítások

Az elveszett éden 2021-2023

Az éden keresése 2023

 

Megnyitó: Péntek – november 3. – 18:00

 

Helyszín: B5 Studio

 

Bartha József installációs projektje szimbolikus töltetű tárgyakkal építkezik egy poétikus univerzumban. A világ álomszerű logikával épül fel: a tárgyak különös víziókban találkoznak, politikai utalásaik viszont gyomorszájon ütnek.

 

Az elveszett éden

A Molotov-koktél fetisizálódik, vagy dekortárggyá szelídül, a diktatúra pedig, bár sok mindenben jelen lehet, de belesimul az élet szabad szemmel olvashatatlan szövetébe.

A kiállítás anyagában a politikai tartalom feloldódik a szürreális mindennapokban, és az elmúlt lázadás nosztalgikus állóképeibe fullad.

 

Az Éden keresése

A jelen kollektív imagináriumának tárgyi megnyilvánulása, amely darabokra hullik és új, még fel nem fedezett, el nem ismert modellek szerint épül fel újra… A nosztalgia visszatérő elem, akár a kézi megmunkálású színes üvegvázákban jelenik meg, akár a kivágott fenyők erős jelenlétében. Mintha a tér is álomszerű jelleget öltene: egyszerre vagyunk bezárva és kizárva. A hatalom sokrétű és összetett dinamikái között pedig az ideálok csontjai függnek – olyan lényeké, amelyeket gondosan, a szellem rezgései és az elme munkája révén hoztunk létre.

 

Ungvári-Zrínyi Kata