Nagyfilmek

Szerda november 6. – 17:00 – 18:15

 

12+

 

Szereplők: Rodica Lazăr, Dorian Boguță, Șerban Pavlu, Andi Vasluianu

 

Egy véres thriller (egy kicsit, mint a Tintin kalandjai az Alkonyzónában) átalakul a saját, kínosan szószátyár werkfilmjévé – egy beszélgetéssé filmről, félelemről, fikcióról. Az a fajta film, amelyről minél kevesebbet tudsz, annál jobb. A cím szándékoltan értelmetlen – jobb lett volna a Jelenetek, de az már foglalt volt. Howard Hawks mondta, hogy egy jó filmhez három jó jelenet kell, és egy rossz sem. Ennek a filmnek csak három jelenete van – hát igen.

Szerda november 6. – 20:40 – 22:05

 

12+

 

Szereplők: Hajdu Szabolcs, Jan Kačer, Kormos Mihály, Mokos Attila, Bandor Éva, Zaujecová Mária, Lucia Kasová, Ingrid Timková, Roman Polák, Mirkoslav Krobot, Olasz István, Oszlik Péter, Jana Olhová, Vörös Lajos, Katona László, Láng Annamária, Bánfalvi Eszter, Langermann Mátyás

 

Befolyásos politikusok egy nem hivatalos vadászatán egy eltévedt golyó végez egy fiatal hajtóval. A nyomozásban részt vesz egy ügyvéd, egy idealista miniszter, az áldozat gyászoló családja, egy független újságíró és egy goromba rendőr is. Ki-ki vagy az igazság felfedésén vagy annak mindenáron való eltussolásán fáradozik.

Csütörtök november 7. – 18:00 – 19:45

 

12+

 

Szereplők: Mészáros Zoltán, Rákász Béla, Szőke András, Szarvas József, Kautzky Armand, Zelei Gábor, Szép Bence, Gáspár Tibor, Badár Sándor, Vida Péter, Györgyi Anna, Czirbus Zoltán, Bede Róbert, Reviczky Gábor, Fábry Sándor, Lajsz András, Can Togay, Bán-Horváth Veronika

 

A film a Magyar Népköztársaság szokatlan szellemi termékét, a brigád fogalmát és a hozzá kapcsolódó brigádnaplókat dolgozza fel, szatirikus formában. Eredeti naplókat használtak fel az alkotók. Az 1970-es és 1980-as évek között látható apokrif morzsák napjainkba ágyazódnak be, egy magyarországi tehetségkutató program kapcsán.

Péntek – november 8. – 18:00 – 19:55

 

12+

 

Szereplők: Iulia Verdeş, Richard Bovnoczki, Miriam Rizea, Alice Cora Mihalache, Carina Lăpuşneanu, Ştefan Mihai, Alexandru Dan Suciu

 

Az Ahová az elefántok mennek egy olyan film, amelyben nincs is elefánt. Három, élete egy nehéz időszakát élő szereplő közötti szeretet és barátság története. A Lenié, egy beteg kislányé, akit ugyanakkor szétvet az életkedv. A Marcelé, egy öngyilkos hajlamú fiatalemberé, akinek semmi oka vagy a világ minden oka megvan erre. És a Magdáé, egy anyáé, aki megpróbálja elfelejteni, mennyire szörnyűséges az élet. Egy pszeudo-melodráma, egy rejtvényfilm, amely megfejtésre invitálja a nézőket. És vígjáték is. Vagy majdnem.

Szombat – november 9. – 15:00 – 16:10

 

12+

 

Szereplők: Tóth Orsolya, Földeáki Nóra, Szabó Domokos, Hajdu Szabolcs, Gelányi Imre

 

Levente és Zita, a negyvenes házaspár baráti látogatásra érkezik Kálmán és Olga otthonába, hogy megünnepeljék Kálmán névnapját. De van egy hátsó szándékuk is: a Kálmán lakcímére szeretnék bejelenteni gyerekeiket, hogy így egy jobb iskolába írathassák őket. Ahogy telik az idő, felszínre kerülnek rejtett sérelmek, csalódások és vágyak, és a nap végére a gyerekek átíratása, amit Kálmán kezdetben hevesen ellenzett, lesz a legkisebb gondjuk. A történet megtévesztően egyszerű és hétköznapi, amit apró részletek tesznek magával ragadóvá.

Szombat – november 9. – 17:30 – 19:00

 

16+

 

Szereplők: Hajduk Károly, Mácsai Pál, Váradi Gergely, Varga-Járó Sára, Péterfy Bori

 

Stefan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációjában Márta és István az utolsó menekültvonattal próbálja elhagyni az országot. A fiatal pár mellett az egyház ereklyéi is a határ felé tartanak, melynek útját B-ből, a katolikus papból a hatalom emberei kínzással próbálják kiszedni. A szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, melyen már nemcsak a kincsek sorsa, de a szerelmesek élete is a tét.

 

 

Szombat – november 9. – 19:40 – 21:25

 

12+

 

Szereplők: Krasznahorkai Ágnes, Sándor Soma, Bölönyi Zsolt, Skovrán Tünde, Dimény Áron, Lőrincz Ágnes, Tompa Eszter

 

Anna irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló film ajánlása miatt, kifogásolva a két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Anna anyagi egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi.

Vasárnap – november 10. – 11:00 – 12:10 – Kisterem

 

0+

 

A bölcsődések és óvodások körében a Bogyó és Babóca több mint tíz éve az egyik legnépszerűbb rajzfilmsorozat. A korábbi Bogyó és Babóca mozifilmekhez hasonlóan ezúttal is Bartos Erika 13 rövid meséjét fűzték össze az alkotók. A történetekre legjellemzőbb, vissza-visszatérő motívum az empátia, az odafigyelés, a folyamatos törekvés a mások kívánságainak, vágyainak teljesítésére. A gyerekközönség körében jól ismert, több mint 100 karakter mellett ezúttal is feltűnnek új szereplők: a Rézbogár, aki a harangok és csengők mestere, Borz Ottó, aki egy piros frizbit ajándékoz barátjának, Mókus Regőnek, valamint az Ezerlábú, akit távoli rokona, a Százlábú meghív magához almaszüretre. A mesék nélkülöznek minden öncélú erőszakot, szándékuk szerint „szépre-jóra” tanítanak, a legkisebbek számára is jól követhetőek, jól befogadhatóak.

Vasárnap – november 10. – 13:30 – 14:55

 

12+

 

Szereplők: Szabó Kimmel Tamás, Bezerédi Zoltán, Máhr Ágnes, Leo Gagel

 

Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal, hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával tartja a kapcsolatot. Az anya váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése.

Vasárnap – november 10. – 15:20 – 16:50

 

12+

 

Szereplők: Bogdan Albulescu, Cezar Antal, Alin Boeru, Ayrton P. Bryan (hang), Horia Cucută (hang), Silviu Debu, Larisa Ioana Enache, Alin Florea, Vlad Ghinea, Ionuţ Grama, Andreea Hristu

 

Egy szabadúszó újságíró egy titokzatos mesterségesintelligencia-vállalat után nyomoz, miután az egyik alkalmazott meghal egy tűzvészben. Az igazság utáni eszeveszett hajsza közben sötét munkahelyi titkok látnak napvilágot, többek között az MI-szoftver veszélyes hatásairól is.

Vasárnap – november 10. – 18:30 – 20:00

 

12+

 

Szereplők: Kern András, Koltai Róbert, Pogány Judit, Bodrogi Gyula, Jordán Tamás, Hámori Ildikó, Takács Katalin, Bánsági Ildikó, Bálint András, Hermányi Mariann

 

Gyilkosság történt a Pirandello Színészotthonban! A jól ápolt parkkal körülvett tornyos villában békésen éldegél néhány visszavonult színészóriás. Az idill tökéletes… volna, ha nem zavarná meg két kellemetlenség. Az egyik az új lakó, Tolnai Tivadar, az egykori sztár, aki még egyáltalán nem akar nyugdíjba menni, és elsöprő stílusban hozza színésztársai tudomására a velük kapcsolatos – alig hízelgő – véleményét. A másik egy váratlan haláleset, ami Tolnai művész úrnak roppant gyanús, ezért a saját szakállára nyomozni kezd. Veszélyes munkája során csak egy fiatal ápolónő segítségére számíthat. A bűnös ott van a színészotthon lakói között… de a színészek profin hazudnak, ezért a tettest csak egy igazi mesterdetektív kaphatja el. Tolnai azonban bármilyen kockázatot vállal, hogy végül a nappaliba hívhassa egykori színésztársait, és ott előadhassa a nagy leleplezést…