Koncertek

Szerda – november 6. – 18:30 – 20:20

 

Írta és játssza Földes László Hobo

Gitáron közreműködik Kiss Zoltán

Rendező: Vidnyánszky Attila

 

Majdnem hatvan éve figyelem a popzenét és elég régóta külön úton ugyan, de kapcsolatban vagyok vele. Sok éve foglalkoztat a gondolat, hogy valamilyen formában megírjam azt a rengeteg mindent, amit a szakmáról, kollégákról tudok. A történet, amit megírtam és előadok, nem rólam szól, én csak továbbadom, amit tudok. Elsősorban azért, hogy ez a nézet is fennmaradjon, ne csak a kiherélt, vagy átfényezett múlt és a szánalmas jelen.  (Hobo)

Péntek – november 8. – 20:15

 

Az Orkidok:

Vlad Ilicevici – gitárok, szintetizátorok, ének

Radu Pop – ütőhangszerek, szintetizátorok

Mihnea Dumitrescu – basszusgitár

 

Az Orkid egy különleges, a zenét és az animációs látványvilágot ötvöző koncerttel készült az ALTER-NATIVE-ra. Mivel ketten közülük a vizuális produkciók területéről érkeztek – Vlad forgatókönyvíró és filmrendező, Radu pedig animátor és grafikus –, az Orkid egy filmes produktum, amelynek középpontjában az animáció, az illusztráció és a design áll. A neurotikus bukaresti shoegazer-trió poszttraumás bluesként határozza meg stílusát. Jellemzőjük a bálnák, orkák és mindenféle más tengeri, szárazföldi és földönkívüli vadállatok iránt érzett szeretet és tisztelet. A punktól és a garage-tól a post-metalig, az indie-től és bluestól a math-ig, progig, sőt az akadémiai zenéig terjedő hatásokat felvonultató Orkidnak eddig 5 stúdióalbuma jelent meg.

Szombat – november 9. – 16:30 – 17:10

 

Diótörő szvit – Senzonshō (Éteri harangok) változat

 

Hagiwara Chiyo japán zongoraművész, aki az erdélyi származású zseniális zeneszerző, Carl Filtsch műveinek a bemutatásával vált közismertté Japánban. 2020-ban egy új projektbe kezdett: egyedi koncepció alapján kezdett harangokon játszani, amelyet Senzonshō-nak nevezett el. Ezeknek a harangoknak a varázslatos hangja olyan gyönyörű, finom és nem evilági, hogy a legtalálóbb kifejezés rá az éteri. Hagiwara Chiyo zongorára komponál, és a harangokat más hangszerekkel kombinálva a Senzonshō stílusában is alkot zenét. Kompozícióival kapcsolatosan Csíky Boldizsár zeneszerző útmutatásainak örvend. 2023-ban megnyerte az Okayama Cup online zeneszerző verseny díját és a UK International Music Competition abszolút első díját.

Vasárnap – november 10. – 17:15 – 18:15

 

Cári Tibor – zeneszerző, billentyűsök, elektronika

Vajda Boróka – ének

Kiss Attila – gitárok, ének

Szabó J. Attila – cselló

 

A projekt ötlete pár évvel ezelőtt született meg. Már volt néhány megzenésített Shakespeare szonett dalom. Arra gondoltam, izgalmas lehetne írni egy teljes koncertnyi anyagot. Így született meg az első koncert 3 évvel ezelőtt . Az idén újragondoltam a projektet és több új dalt is írtam. A zenei világa nagyon színes és eklektikus. Több zenei stílus keveredik a jazztől az elektronikus minimalista zenéig. Shakespeare szonettjei sokszínűek és sokféle érzelmi húrt megpengetnek. És ez a zenében is megnyilvánul. (Cári Tibor)