Nagyfilmek

Szerda – szeptember 28. – 17:00 – 18:25

 

Szereplők: Szabó Domokos, Török-Illyés Orsolya, Hajdu Szabolcs, Péva Ibolya, Bagdiné Kovács Mária, Nyitrai Illés, Horváth László, Fátyol Hermina, Réti Iringó, Cserhalmi György, Thuróczy Szabolcs, Kecskés Karina, Székely Rozália, Hajdu Lujza, Hajdu Zsigmond, Nagy József, Franz Wruss, Paizs Miklós, Gut István, Bagdi István, Hernádi Csaba, Antal Géza, Takács Máté, Igor Lazin

 

Kaktusszá változtatható-e az ember? Egyáltalán – meddig tágítható az emberi tudat? A film szereplői egytől egyig utat keresnek egy hitehagyott világ útvesztőiben, hogy alternatív csatornákon keresztül más és más létformákig jussanak el, megváltva ezzel létük elviselhetetlenségét. Legyen az pszichofarmakológia, tudattágítás vagy ayahuasca, egytől egyig hozzásegíti őket, hogy elszakadjanak a hierarchián alapuló értékrendtől és felszabadítsák öntudatukat az elnyomás alól. Az új forradalom végül a tanító növényeken és mester-palántákon keresztül érkezik el hozzájuk. A történet egyszerre szimbolizálja az egymással ellentétes ideológiák kereszttüzében vergődő világunk kilátástalanságát, de egyben egy reményteljesebb jövő felé is mutat, ahol a zöld anarchizmus által, az emberiség szebb jövő elé nézhet.

Szerda – szeptember 28. – 18:40 – 19:55

 

Szereplők: Janza Kata, Gubik Petra, Földes Tamás, Sándor Péter, Dénes Viktor, Németh Marcell, Mészáros Árpád Zsolt, Csuha Lajos, Oszvald Marika, Kiss B. Attila, Szabó P. Szilveszter, Dolhai Attila 

 

A történet az I. világháború végét, valamint az azt követő időszakot eleveníti fel. Középpontjában egy három fiút nevelő temesvári értelmiségi család élete áll. A zenés játék alapját Dér Zoltán kordokumentumként szolgáló önéletrajza adta. A film természetesen bemutatja a kort, a helyszínt és a főhősök társadalmi helyzetét, a környezetüket, melyben egyik pillanatról a másikra minden semmivé lesz. A polgári miliő, az évszázados tradíció egy csapásra szertefoszlik, amikor a Temesváron élő, jól szituált értelmiségi család kényszerűségből elhagyja az otthonát, és a vagonlétet választja. Az örök hűséget ahelyett, hogy aláírja a Román Királyság iránti hűségnyilatkozatot.

Csütörtök – szeptember 29. – 18:00 – 19:55

 

15+

Szereplők: Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel, Cezar Grumăzescu, Ilona Brezoianu, Rareș Andrici, Bogdan Farcaș, Florin Hrițcu, Tiberiu Dobrică, Ionuț Niculae, Dan Ursu, Ninel Petrache, Diana Dumbravă, Ozana Oancea, Cristina Buburuz

 

Az alig 18 éves Daria rehabilitációs intézetbe kerül, hogy heroin függőségétől megszabaduljon. Ártatlansága megóvja a bent lévő férfiak tolakodásától, akik meglepő módon védelmük alá veszik. A mindenki által csodált és védett Daria élvezi az őt körülvevő figyelmet, ám hamarosan ráébred, hogy a különleges bánásmódnak ára van. A Makulátlan lélektani dráma, amelyben a főszereplőt végül leigázzák, miközben az egészségügyi személyzet kizárólag extrém helyzetekben avatkozik közbe. A film egy bizonyos pontig a túlélés története, majd a szabadulásé.

Péntek – szeptember 30. – 18:00 – 19:20

 

AP12

Szereplők: Andreea Gramosteanu, Cezar Antal, Tudor Aaron Istodor, Paul Chiribuţă

 

Egy fiatal, egyedülálló, kaotikus magánéletű banktisztviselő nő örökbe fogad egy menhelyi kutyát. Az eb a hazafelé vezető úton váratlanul a metró padlójára hány, az utasok legnagyobb felháborodására. Az incidenst valaki felveszi a telefonjával, és megosztja az interneten. A videó pillanatok alatt terjedni kezd, az események kiszámíthatatlan láncolatát indítva el. A film alapjául egy 2005-ben Dél-Koreában megtörtént eset szolgált.

Péntek – szeptember 30. – 21:00 – 22:45

 

16+

Szereplők: Orosz Ákos, Nagy Mari, Mészáros Blanka, Láng Annamária, Barta Ágnes, Znamenák István, Pál András, Török-Illyés Orsolya, Péterfy Bori, Péter Kata, Egger Géza, Márfi Márk, Spolarics Andrea, Trill Zsolt, Váradi Gergely (Karesz)

 

Egy nem mindennapi kilakoltatás története egy napba sűrítve. Richárd, az elszánt bírósági végrehajtó-tanoncnak élete első kilakoltatásán egy kertes házban lakó idős nénit kell kiköltöztetnie. Ilona néninek viszont esze ágában sincs elhagynia szeretett házát, heroikus küzdelmet folytat és mindent eszközt bevet, hogy meggátolja a kilakoltatást. Sőt, még pár aktivista is felbukkan a helyszínen, élőláncot alkotva próbálják menteni a néni kis házba sűrített életét. De Richárd eltökélt és mindent megtesz annak érdekében, hogy a kitűzött célt végre hajtsa. „Segítségére” van a rendőrség, a tűzoltók, a néni falkányi kutyájához jól értő sintér, az állatkerti dolgozók, és a túsztárgyalók.

Szombat – október 1. – 13:45 – 14:45

 

12+

Szereplők: Balázs János, Bodor András, Bodó Barna, Borbély László, Boros,Zoltán Bögözi Attila, Cseke Péter, Dósa Sándor, Erdélyi Lajos, Feleki Károly, Gajzágó Márton, Graur János, Gálfalvi György, H. Szabó Gyula, Kerekes György, Király László, Kiss Éva Mária, Nagy Miklós Kund, Muhi Sándor, Muzsnai Árpád, Nagy Béla, Puskel Péter, Péter Sándor, Szabó Zsolt

 

A címbeli utalás az 1989-es rendszerváltásig, a romániai – elsősorban magyar nyelvű – média munkatársainak, kulturális ágak képviselőinek, valamint a hatalmi struktúrák kiszolgálóinak esetenként anekdotába forduló történeteire utal. A dokumentumfilm személyes élményeken, tapasztalatokon és visszaemlékezéseken keresztül – a cenzúra és az öncenzúra következtében előállt helyzetek és esetek gyűjtésével, értelmezésével – idézi fel a Nicolae Ceaușescu nevével fémjelzett sajátságos kort.

Szombat – október 1. – 15:00 – 16:30

 

Szereplők: Román Katalin, Járó Zsuzsa, Lana Szczaurski, Balsai Mónika, Mészáros András, Keresztesi Kitti, Takács Katalin, Györgyi Anna

 

A film a nyílt örökbefogadás témáját dolgozza fel. Az érettségi előtt álló, nehéz anyagi körülmények között élő Zsófi, miután teherbe esik, úgy dönt, örökbe adja kislányát egy hosszú évek óta várakozó párnak. Bár a lány eleinte úgy érzi, profi asztaliteniszező karrierje érdekében a legjobb döntést hozta, a szülés után elbizonytalanodik. A jogszabály alapján mindössze hat hét áll rendelkezésére arra, hogy meggondolja magát. Hat hét, amely az örökbeadó és fogadó szülőknek is érzelmileg rendkívül megterhelő időszak.

Szombat – október 1. – 13:45 – 14:45

 

12+

Szereplők: Dietz Gusztáv, Horváth Zorka, Andai Kati, Derzsi Réka, Galkó Balázs

 

A tizenkét éves Niki nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Magának való alkat, erőszakos természete miatt állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen.

Szombat – október 1. – 18:40 – 20:00

 

18+

Szereplők: Érsek-Obádovics Mercédesz, Ubrankovics Júlia, Gosztonyi Csaba, Polgár Tamás, Menszátor-Héresz Attila

 

A front nyugatabbra mozdult, ez már a hátország. Ocsenás egy katonai kórházban lábadozik, amikor épp a falu fölött lőnek szét egy utasszállító repülőgépet. Ocsenás a helyi kocsmában ismerkedik meg Béressel, majd asszonyával is. Margitka magatehetetlenül létezik egy kisgyerek értelmi szintjén, külseje azonban arról árulkodik, hogy a lezuhant repülőgép túlélője lehet. A hármójuk között kialakuló furcsa szerelmi háromszög az elkerülhetetlen tragédia felé tart ebben a közegben.

Szombat – október 1. – 20:30 – 22:20

 

18+

Szereplők: Nagy Zsolt, Hámori Gabriella, Kulka János, Scherer Péter, Staub Viktória

 

1963, Budapest. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt) élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella), és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ, és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.

A tíz évvel ezelőtt bemutatott A vizsga főszereplői visszatérnek: hiába telt el annyi idő, ők továbbra is veszélyes és ravasz emberek maradtak.

Vasárnap – október 2. – 11:45 – 13:05

 

Szereplők: Fándly Csaba, Trill Beatrix, Német Klára, Koltai Róbert

 

A film egy apa heroikus küzdelméről és belső utazásáról szól, melynek során rádöbben, hogy nem mentheti meg a gyermekét mindentől. Amikor egy gáláns vőlegény alakjában a Halál megjelenik lánya mellett, az apa megérti, hogy hasztalan küzdeni egy felső hatalom ellen és megbékél sorsával.

Vasárnap – október 2. – 11:45 – 13:05

 

Szereplők: Alexander Bălănescu, Ada Milea, Cristina Juncu, Lucian Ionescu

 

Robinson egy orvos, aki egy migránsok, aktivisták és a parti őrség által benépesített szigetre vonul vissza. Péntek egy hajótörött, az Afrikából Olaszországba tartó tengeri utazás egyetlen túlélője. Mindkettő a maga módján indul útnak a Paradicsom keresésére.

Vasárnap – október 2. – 11:45 – 13:05

 

18+

Szereplők: Mátray László, Ilinca Hărnuț, Toma Cuzin, Manuela Harabor, Bogdán Zsolt, Ada Condeescu, Laurențiu Damian, Simona Bondoc, Răzvan Vasilescu, Michaela Prosan, Tudor Istodor, Ioachim Ciobanu, Sara Budrală, Patakfalvi Ferenc Edith Alibec, Sergiu Finiti, Nemes Levente, Cristian Ioan, Carol Ionescu, Judith State, Demeter András, Gáspár Imola, Florin Beciu, Mihai Fusu, Simona Ghiță

 

A főpróba után a szereplők nem találják az öltöztetőnőt és vele együtt az öltözők kulcsait sem, így teljes jelmezben, saját ruhájuk, pénz és mobiltelefon nélkül kénytelenek kilépni a hétköznapi valóságba és hazaindulni. A színészek ahelyett, hogy együtt maradnának, szétszélednek, külön-külön próbálják megtalálni útjukat hazafelé és mindannyian szembesülnek az örök kérdéssel: hol ér véget a színpadi karakter és hol kezdődik az ember. A látszat és a valóság viszonya, az előadás konvencióinak az utca konvencióival való ütközése, a színpad és a színdarab védelmének szertefoszlása a külvilág előítéleteinek súlya alatt – csupán néhány gondolat, amin a néző eltöprenghet.

Vasárnap – október 2. – 17:30 – 19:35

 

18+

Szereplők: Bodolai Balázs, Hámori Gabriella, Menszátor-Héresz Attila, Fenyő Iván, Jakab Juli

 

A történet főszereplője Nóra és Dénes, egy fiatal házaspár. Dénes felesége egy éjszaka nemi erőszak áldozata lesz. Az ellentmondásos tanúvallomások miatt és a bizonyítékok híján a rendőrség nem tud igazságot tenni az ügyben. A férj először felesége mellé áll, támogatja, személyesen próbál meg utánajárni, hogy pontosan mi is történt azon az éjszakán, a későbbiekben azonban az eset feldolgozása próbára teszi a kapcsolatukat. A pár különösen nehéz helyzetbe kerül, mert mindez épp egy örökbefogadási folyamat végén történik, és a történtek befolyásolják a döntés kimenetelét.