Véget ért a 29. ALTER-NATIVE

2021 szeptember 29 – október 3 között huszonkilencedik alkalommal szervezte meg a Maros megyei MADISZ az ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált, Románia legrégebbi ilyen jellegű rendezvényét. Az öt napos rendezvény eseményeinek helyszínéül a marosvásárhelyi Kultúrpalota, a Színművészeti Egyetem, a B6 Stúdió és a Stúdió Színház, valamint a Gemma Book Café szolgáltak.

A rövidfilmek programjában 21 ország 40 rövidfilmje versenyzett (25 animáció, 11 kisjátékfilm, 2 kísérleti film és 2 dokumentumfilm). A hat blokkra osztott versenyprogram mellett a közönség megtekinthetett 11 nagyjáték- és 2 dokumentumfilmet:

Radu Muntean: Havasgáld (ROM)

Horváth Lili: Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (HUN)

Szabó István: Zárójelentés (HUN)

Tudor Cristian Jurgiu: Ma is élnek, ha meg nem haltak (ROM/GRE)

Krasznahorkai Balázs: Hasadék (HUN/ROM)

Gothár Péter: Hét kis véletlen (HUN)

Herendi Gábor: Toxikoma (HUN)

László Barna: Isteni kéz (HUN)

Mario Damolin: Kárpáti Karma (GER)

Lucian Pintilie: A tölgy (4K-ban felújítva) (FRA/ROM)

Felméri Cecília: Spirál (HUN/ROM)

Radu Jude: Kínos kamatyolás, avagy dili-házipornó (ROM/LUX/CZE/CRO)

Nagy Dénes: Természetes fény (HUN/LAT/FRA/GER)

Két dokumentumfilm és három játékfilm bemutatása után közönségtalálkozóra is sor került, így a közönség találkozhatott Gothár Péter, Felméri Cecília, László Barna és Mario Damolin rendezőkkel, valamint Muhi Zsófia, a Természetes fény casting igazgatójával, aki néhány évvel ezelőtt Marosvásárhelyről is toborozott szereplőket az említett filmhez.

Az ötnapos szemlén a következő 4 minőségi koncertet is meghallgathatta a közönség:

– A CT Project – Ten (ROM) koncert zenei anyaga a budapesti Radnóti Színház 10 című előadás zenéjének egy továbbgondolt, kibővített változata. A koncerten a szerző, Cári Tibor zongorázott, énekesként a Temesvári Magyar Színház négy színésze működött közre: Borbély B. Emília, Magyari Etelka, Molnos András Csaba, Kiss Attila. A zenekart Szabó J. Attila (cselló) és a Grazioso vonósnégyes egészítette ki. Elhangzottak még Farkas Wellmann Éva Parancsolatok-versei is a színészek és költőnő előadásában;

– A bukaresti byron (ROM) együttes különféle behatások ihlette rockzenét mutatott be;

– A Kassák-projekt (HUN) négy zenész és egy színművész vállalkozása arra, hogy Kassák Lajos válogatott verseit egy rendhagyó koncerten mutassa be. A projekt különlegessége, hogy Keszég László színművész mellett a zenészek is megszólaltatnak verseket, ezzel a személyesség, a versek megélése kerül a középpontba. Harcsa Veronika nem először zenésít meg verseket, a projekt ötletgazdájaként a versek zömét ő válogatta. Márkos Albert színházi és filmes zeneszerzőként is ismert, az esten számos megzenésítés hozzá fűződik. Hozzájuk csatlakoznak Pándi Balázs és Benkő Róbert a magyar free jazz meghatározó alakjai;

– Földes László Hobo, Gál István (dobok, ütősök), Igali Csanád (billentyűs hangszerek, vocal), Kiss Zoltán (gitárok, dobok) és György Attila (nagybőgő, vocal) zenésztársaival a Vadászat és a Rejtő dekameron lemezekről adott elő dalokat.

Két színházi előadást is gazdagította a fesztivál programját:

– a Kultúrpalota Nagytermében Andrej Kurejcsik Insulted című felolvasószínházi drámáját tekinthette meg a közönség Patkó Éva fordításában és rendezésében, a Művészeti Egyetem hallgatóinak előadásában, valamint az Eufónia Pedagóguskórus közreműködésével;

– a Stúdió Színházban Bódi Attila Lázadni veletek akartam című regénye alapján készült előadása volt látható. A művet Barabás Olga alkalmazta színpadra, rendezője Sebestyén Aba, előadták a Yorick Stúdió színészei.

Három könyvbemutatóra is sor került: a Kultúrpalotában Farkas Wellmann Éva költőnő Magaddá rendeződni című verseskötetét mutatta be, míg a Gemma Book Café kávézóban Az ismeretlen Uránia – Fejezetek egy filmszínház történetéből című, gazdagon ilusztrált kötetett mutatta be a szerkesztője, Buglya Zsófia és Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója. Ugyanitt A mozisátortól a  tévétoronyig – Fejezetek a romániai magyar filmezés, televíziózás és mozizás történetéből című kötetet ismertette Blós Jáni Melinda és Ferencz Szilárd.

A B5 Stúdióban Tökéletes Jövő #4 – Fiatal román művészek kiállítása volt megtekinthető Robert Bajenaru, Raluca Croitoru, Megan Dominescu, Alexandra Ivanciu, Anastasia Jurescu, Nicoleta Moise, Adriana Preda, Ioana Vreme Moser munkáiból. Kurátor: Mona Vătămanu és Florin Tudor.

A kizárólag a nyilvánosságnak szentelt programok mellett a szakmai programok is fontos szerepet kaptak az idei fesztivál programjában. Visky Ábel vezetésével egy filmkészítő workshopon vehettek részt az érdeklődök, míg Dr. Albert Mária egyetemi adjunktus vezetésével és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak részvételével egy dramaturgiai műhely, illetve Német Szabolcs Előd vezetésével egy filmkritika író műhely megszervezésére is sor került.

A fesztivál szervezői ezúton is köszönetet mondanak a rendezvény támogatóinak, önkénteseinek, partnereinek és nem utolsó sorban résztvevőinek, akik jelenlétükkel értelmet adtak erőfeszítéseiknek.