Programe adiţionale - Expozitii / Teatru

Miercuri – 29 septembrie – 19:15–20:15

Insulted

de Andrei Kurejchik


Spectacol lectură

Regia și traducerea: Patkó Éva; Dramaturgie: Kelemen Roland

Distribuţie: Bajkó Edina, Farkas Ibolya, Fincziski Andrea, Kovács Kata Milla e.h., Steckbauer Hanzi Réka e.h., Strausz Imre-István, Szederjesi Teodóra e.h., Zsigmond-Magyari Izabella

Cu participarea Corului Pedagogilor Eufonia

Drama lui Andrei Kurejchik ne dă o imagine despre prima lună a protestelor din Belarus izbucnite în august 2020 la care a luat parte și autorul, înainte de a fi obligat să-și părăsească ţara. Îi vedem pe favoriți și oropsiții sistemului existent care într-un fel sau altul participă activ la izbucnirea protestelor. Ce și cât suntem dispuși să sacrificăm pentru cei pe care îi iubim, ce vom face în cele din urmă pentru această iubire? Acestea sunt întrebările care străbat spectacolul și impulsionează personajele.


Vineri 1 Octombrie 19:00 Teatrul Studio, Universitatea de Arte

Voiam să mă revolt împreună cu voi

de: Bódi Attila; Adaptare pentru scenă: Barabás Olga


Regia: Sebestyén Aba; Muzica: Cári Tibor, Szász Csaba; Scenografia și costume: Sós Beáta; Asistent regie: Talán Vanda e.h.

Distribuția: László Csaba, Sebestyén Aba, Szász Csaba

Ultimele săptămâni ale dictaturii lui Ceauşescu. Protestând împotriva vieţii mizere, trei adolescenţi aflaţi în ultimul an de liceu încep nişte acţiuni împotriva regimului. Motivaţiile lor sunt complet diferite, dar succesele iniţiale îi entuziasmează. După treizeci de ani, la o reuniune de clasă, trebuie să se confrunte cu consecinţele reale ale faptelor lor.


Viitor Anterior #4

Expoziţia tinerilor artişti români 1–21 octombrie

Locaţie: B5 Sudio – Pţa. Bolyai nr. 5Vernisaj: 1 October – 19:00 


Artiști: Robert Bajenaru, Raluca Croitoru, Megan Dominescu, Alexandra Ivanciu & Anastasia Jurescu, Nicoleta Moise, Adriana Preda, Ioana Vreme Moser

Curatori: Mona Vătămanu & Florin Tudor


Videonight 5 - Chill Zone

Locaţie: Pţa. Bolyai nr. 5 – curte 1 octombrie – 22:00 2 octombrie – 22:30 


Prezentare de carte

Éva Farkas Wellmann: Magaddá rendeződni

Joi – 30 septembrie – 18:45


Cartea alcătuită din cinci cicluri de versuri și publicată în 2020 este al treilea, și după părerea unora, cel mai desăvârșit volum a poetei, reflectând un proces de maturizare parcursă de o autoare aflată la vârsta mijlocie a vieții sale.


Sâmbătă – 2 octombrie – 11:00

Locaţie: Gemma Book Café – str. Bolyai 10

De la cortul de cinema până la turnul TV


Cartea, apărută cu subtitlul Capitole din istoria filmului, televiziunii și cinematografiei din România trece în revistă cele mai importante momente din istoria producției de filme maghiare din România, și prin intermediul unor studii bine documentate caută răspunsul la întrebarea: ce este, și oare există de fapt filmul maghiar din România. Colecția de studii cuprinde capitolele producției de film maghiar din România de la marile succese internaționale ale erei filmului mut până la schimbarea regimului din 1989.


Uránia necunoscută


Monografia bogat ilustrată, scrisă de mai mulți autori a Cinematografului Național Uránia din Budapesta a apărut recent cu titlul Uránia necunoscută – Capitole din istoria unui cinematograf. Volumul născut după mai mulți ani de muncă de cercetare și pregătire oferă cititorului istoria complexă a instituției – la început Teatrul Științific, apoi sală de cinema, acum Cinematograful Național – și a clădirii care o găzduiește, Casa Rimanóczy, construită acum 125 de ani în stil maur-oriental. Cartea va fi prezentată de editoarea Zsófia Buglya și de Botond Elekes, directorul Cinematografului Național Uránia.


Ateliere de creație

Atelier de creație cinematografică cu regizorul Ábel Visky

28.09. – 03.10. – Universitatea de Arte


Atelier de scriere dramatică

Ecranul Ofelia

29.09. – 03.10. – Dramazona – str. Horea nr. 7

Cine e Ofelia? Și de ce ar trebui să meargă la mănăstire? Ce înseamnă relația dintre Ofelia și Hamlet în zilele noastre? Atelier de scriere dramatică bazat pe fragmente din ecranizări după Hamlet de William Shakespeare, prima scenă din  actul al treilea.

Dramaturgi invitați: Elise Wilk, Székely Csaba

Coordinator: Albert Mária


Atelier de critică de film

29.09. – 03.10.

Participanții se vor familiariza cu teoria și practica criticii de film sub îndrumarea criticului de teatru Kinga Boros și a criticului de film Szabolcs Előd Németh. În cadrul atelierului se vor scrie scurte texte critice despre scurtmetraje și filme selectate din programul festivalului. Scrierile vor fi publicate pe blogul Revistei Literare Látó.

Coordinator: Albert Mária

Asistat de: Boros Kinga – critic de teatru, Németh Szabolcs Előd – critic de film


PARTNER CONSILIUL JUDETEAN MURES Universitatea de Artă Teatrală Teatrul National Tîrgu-Mureş/Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Balassi Institute Financed by CONSILIUL LOCAL TÎRGU-MURES MUNICIPIUL TÎRGU-MUREŞ Guvernul Romaniei Departamentul pentru Relatii Interetnice CNC Bethlen Gábor Alap Communitas Alapítvány Sponsors Leco Groupama Asigurari NetConf Phoneprest kaSound Transport Local Zander Team Carocomp Toyota Eurocar Trading Zooku-Myhost OSLI studio MEDIAPARTNER Filmtett CineFun.ro Aarc Erdély TV Erdely FM Népújság Kiss FM Pontmaros Punctul Radio Tg. Mures Marosvásárhelyi Rádió GaGa KPTV Atlas FM