Arhivă - ALTER-NATIVE 21

ONE WORLD ON TOUR

Selecţie de la Festivalul de Film Documentar ONE WORLD ROMANIA

Miercuri – 6. noiembrie – Sala Mică

Konstantinos Georgousis: Purificatorii – Marea-Britanie/Grecia, 2012, 37’


În iunie 2012, partidul politic grec de extremă dreaptă Zori Aurii a câştigat 7% din voturile parlamentare. Konstantinos Georgousis, student la National Film and Television School (Londra), urmăreşte, în cea mai bună tradiţie observaţională, câţiva membri ai partidului în timp ce aceştia „patrulează” străzile din Atena, scriu cu creta în pieţe cuvintele „Grecia pentru greci” sau se opresc să bea ceva la terasele oraşului, permanent cu un ochi vigilent aţintit asupra imigranţilor. (Apropo, au multe de spus şi despre români!)

Friedrich Moser, Matthieu Lietaert: Afaceri la Bruxelles – Belgia/Austria, 2012, 85’


„De fapt, eu doar facilitez. Lobby-ul e perceput ca un fel de ocupaţie murdară, însă nu e decât o forma de networking, de punere în contact a oamenilor”, spune un lobby-ist în Afaceri la Bruxelles. În ciuda faptului ca se mişcă într-un peisaj aparent „necinematic”, filmul reuşeşte să articuleze o poveste fluentă, captivantă, care examinează evoluţia lobby-ului corporatist în interiorul instituţiilor UE, pledând pentru crearea unor mecanisme care să asigure transparenţa deciziilor UE. În contextul crizei actuale generalizate şi al unei lumi globalizate în care politicile supranaţionale capătă semnificaţie sporită, filmul ne aminteşte de faptul că democraţia a fost întotdeauna un proces şi nu un punct terminus. 

Vineri – 8. noiembrie – Sala Mică

Raluca Răcean Gorgos: Patul e stricat – România, 2012, 24’


Clădirile abandonate şi devastate atrag copiii şi operatorii de cinema. În Patul e stricat camera urmăreşte doi băieţi care explorează măruntaiele unei fabrici abandonate, în căutare de fier vechi. Unde se termină jocul şi unde începe munca? 

Joshua Oppenheimer: Actul de a ucide – Danemarca/Norvegia/Marea-Britanie – 2012 – 159’


E interzis să ucizi. În consecinţă, toţi criminalii sunt pedepsiţi cu excepţia celor care ucid în grupuri mari şi în sunet de trompete”, spune mottoul filmului.

Radovan Sibrt: Despre decenţă – Republica Cehă, 2012, 52’


Despre decenţă captează umbrele şi miasmele intoleranţei faţă de minorităţi în rândul unui segment al populaţiei cehe şi îi dezvăluie repercusiunile întunecate în viaţa de zi cu zi. 

Miercuri – 6. noiembrie – Sala Mică 

Novák Tamás, Kiss Sándor: Flow – Ungaria, 2013, 52’


Teoria curentului – care încearca sa dezvaluie secretul fericirii – are un public cititor numerous si entuziast în întreaga lume. În spatele succesului se afla o întreaga viaa de cercetare despre conceptul fericirii. 

Skrabski Fruzsina:Ruşine tăinuită – Ungaria, 2013, 52’


Se pare ca violul face parte din tacticile de război, iar cei mai brutali practicanţi a acestei metode erau trupele sovietice care au ocupat Ungaria în 1945. Conform cifrelor din registrele spitalelor de boli venerice ale vremii sute de mii de femei maghiare au fost violate în aceasta perioadă. Deşi atrocităţile comise de soldaţii sovietici sunt arhicunoscute, foarte puţini sunt dispuşi să vorbească făţiş despre ceea ce s-a întâmplat de fapt. 

Skrabski Fruzsina: O chestiune de viaţă şi de moarte – Ungaria, 2013, 52’


Cu toţii vrem să aflăm dacă există ceva înaintea vieţii şi după moarte, dar acordăm importanţă acestor întrebări doar atunci când cineva apropiat nouă ne părăseşte. 

Joi – 7. noiembrie – Sala Mică

Somogyvári Gergő: Febra ricşei – Ungaria, 2012, 55’


Un film cu o atmosferă sensibilă despre viaţa de zi cu zi a conducătorilor de ricşă maghiari care lucrează pe străzile deocheate din Amsterdam. O frescă a emigrării din est spre vest, un documentar despre bani şi libertate, zile şi nopţi, goană şi relaxare. 

Vineri – 8. noiembrie – Sala Mică

Laura Căpăţână Juller: Aici... Adică Acolo – România, 2012, 76’


Ani şi Sanda sunt două fete din Maramureş, care au crescut cu bunicii. Părinţii lor sunt la muncă în Spania, ca atâţia alţi români. Laura Căpăţână Juller le-a însoţit pe Ani şi pe Sanda timp de trei ani, urmărind cu delicateţe şi talent frământările unor copile devenite adolescente în absenţa părinţilor. 

Miercuri – 6. noiembrie – Sala Mică

URMELE TRANSFORMĂRII

animateCOLOGNE – Cologne Art & Animation Festival

selecţie coordonată de Wilfried Agricola de Cologne

Part I

Curator: Agricola de Cologne

• Pablo Fernandez-Pujol (Spania): Omul-porc – 2012 – 3’

• Albert Merino (Spania): Les Bagneurs – 2010 – 3’50”

• Kristina Frank (Suedia): Fuga în padure – 2011 – 6’01”

• Ping-Yao Chen (Taiwan): Ia-o spre vest – 2012 – 19’40”

Part II

Curator: Myriam Thyes

• DoDomani Studio (Italia): Cutia – 2012 – 3’

• Andrea Ferri (Italia): Satura – 2008 – 2’30”

• Natalia Biegaj (Polonia): Pentru Katy – 2012 – 3’26”

• Karolina Glusiec (Polonia): Viteza – 2012 – 6’

• Shuai Cheng Pu (Taiwan): Paradisul de pe bac – 2012 – 3’48”

• Susanne Wiegner (Germania): La muzeu – 2012 – 3’

• Arjan Brentjes (Olanda): Il était une fois un Artiste – 2011 – 6’34”

• David Clark (Marea-Britanie): Munci ocazionale – 2010 – 4’16”

TEL AVIV UNIVERSITY

Joi – 7. noiembrie – Sala Mică

RETROSPECTIVE

Dor Fadlon: Eva – Titlu de lucru – 2010 – 10

Eva, o actriță în devenire, își dă toată silința pentru a-și reaminti că un film este doar un film.

Pini Tavger: Pinhas – 2008 – 30

Pinhas și mama lui sunt imigranți sosiţi de curând din Rusia.

Yuval Shani: Segal – 2009 – 23

Viaţa lui Segal se schimbă drastic în urma unui eveniment neaşteptat.

Leonid Prudovsky: Noapte întunecată– 2005 – 30

Revenind la bază din patrularea de noapte, dar aflându-se încă pe teritoriu ostil un jeep militar izraelian  lovește o mină de câmp.

Vineri – 8. noiembrie – Sala Mică

NOUTĂŢI

Yuval Hameiri: Cred că acesta seamănă cel mai mult cu originalul– 2012 – 9

Un om reconstruieşte, cu ajutorul unor simple obiecte, o amintire pierdută.  Obiectele prind viață într-o luptă disperată de a reproduce amintirea ultimei zile cu mama lui.

Eti Tsicko: Resen (Lesă de câine) – 2013 – 26

Viața deşartă a Marinei începe să se destrame.

Adi Kutner: Barbie Blues – 2011 – 18

Când Mika, o adolescentă din suburbie, găsește o creatură tulburătoare în piscina ei, cere ajutorul vecinului ei Gershon.

Adiya Imri Orr: Cusături – 2011 – 18

Amit și partenera ei de viață, Noa, decid să facă pasul decisiv și să aibă un copil.

Sâmbătă – 9. noiembrie – Sala Mare

Școala de Film și Televiziune Sam Spiegel, Ierusalim 


Nadav Gal: Un război diferit – 2003 – 15 

În Ierusalim, Intifada este în toi. Nuni, un elev în clasa a patra din cartierul de frontieră Gilo, a fost ales să-l interpreteze pe Regele David în piesa școlară de sfârșit de an, la care va participa Prim Ministrul israelian. Însă în adâncul sufletului, Nuni dorește să joace rolul Prințesei.

Benjamin Freidenberg: Tur ghidat – 2009 – 25

Eitan locuiește singur în Ierusalim și lucrează noaptea la marcarea străzilor din oraș.  Dorinţa după compania unei persoane îl duce în lumea fanteziei; o plimbare între imaginație și realitate, claritate și neclaritate, la granița dintre identități, între liniile întrerupte.

Mihal Brezis, Oded Binnun: Distracţie de Sabat– 2003 – 21’

Este ajunul Sabatului. Rachel se furișează din casa părinților ei religioși pentru a ieși cu prietenele ei. În drum spre petrecere, se întâmplă cel mai rău lucru posibil - un accident de mașină în Sabat.

Yaniv Linton: Tateh – 2012 – 24’32”

Ran revine la kibuț pentru a-l vizita pe tatăl său, care a suferit un atac de cord. Ei nu au ţinut legătura de când Ran s-a alăturat mişcării hasidiste.


PARTNER CONSILIUL JUDETEAN MURES Universitatea de Artă Teatrală Teatrul National Tîrgu-Mureş/Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Balassi Institute Financed by CONSILIUL LOCAL TÎRGU-MURES MUNICIPIUL TÎRGU-MUREŞ Guvernul Romaniei Departamentul pentru Relatii Interetnice CNC Bethlen Gábor Alap Communitas Alapítvány Sponsors Leco Groupama Asigurari NetConf Phoneprest kaSound Transport Local Zander Team Carocomp Toyota Eurocar Trading Zooku-Myhost OSLI studio MEDIAPARTNER Filmtett CineFun.ro Aarc Erdély TV Erdely FM Népújság Kiss FM Pontmaros Punctul Radio Tg. Mures Marosvásárhelyi Rádió GaGa KPTV Atlas FM