Kiegészítő programok - Kiállítások / Előadások

Szerda – szeptember 29 – 19:15–20:15

Insulted

Írta: Andrej Kurejcsik


Felolvasószínházi előadás

Rendezte és fordította: Patkó Éva; Dramaturg: Kelemen Roland

Szereplők: Bajkó Edina, Farkas Ibolya, Fincziski Andrea, Kovács Kata Milla e.h., Steckbauer Hanzi Réka e.h., Strausz Imre-István, Szederjesi Teodóra e.h., Zsigmond-Magyari Izabella

Közreműködik az Eufónia Pedagóguskórus

Andrej Kurejcsik drámája a 2020 augusztusában kitörő fehérorosz tüntetések első hónapját láttatja, amelynek a szerző maga is részese volt, amíg nem kényszerült elhagyni otthonát. A fennálló rendszer kegyeltjeit és elszenvedőit látjuk, akik valamilyen módon aktív részesei a tüntetéssorozat kirobbanásának. Mit és mennyit vagyunk hajlandóak feláldozni azokért, akiket szeretünk, végső soron mit teszünk meg a szeretetért? Ezek a kérdések szövik át az előadást és mozgatják a szereplőket.


Péntek október 1 19:00 Stúdió Színház, Művészeti Egyetem

Lázadni veletek akartam

Írta: Bódi Attila; Színpadra alkalmazta: Barabás Olga


Rendező: Sebestyén Aba; Zene: Cári Tibor, Szász Csaba; Díszlet- és jelmeztervező: Sós Beáta; Rendezőasszisztens: Talán Vanda e.h.

Szereplők: László Csaba, Sebestyén Aba, Szász Csaba

A Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben három érettségi előtt álló fiú az élet szűkössége ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd. Noha indítékaik egészen eltérőek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak mindannyiukra. Harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik valódi következményeivel.


Tökéletes Jövő #4

Fiatal román művészek kiállítása október 1–21 

Helyszín: B5 Sudio – Bolyai tér 5 Megnyitó: október 1 – 19:00 


Kiállító művészek: Robert Bajenaru, Raluca Croitoru, Megan Dominescu, Alexandra Ivanciu & Anastasia Jurescu, Nicoleta Moise, Adriana Preda, Ioana Vreme Moser

Kurátorok: Mona Vătămanu & Florin Tudor


Videonight 5 - Chill Zone

Helyszín: Bolyai tér 5 udvar október 1 – 22:00 október 2 – 22:30


Könyvbemutató

Farkas Wellmann Éva: Magaddá rendeződni

Csütörtök – szeptember 30 – 18:45


Az öt ciklusból álló, 2020-ban megjelent könyv a költőnő harmadik, egyesek szerint az eddigi legkiforrottabb verseskönyve, egy élete derekán levő szerző érési folyamatát tükrözi.


Szombat – október 2 – 11:00

Helyszín: Gemma Book Café Bolyai u. 10

A mozisátortól a tévétoronyig


A Fejezetek a romániai magyar filmezés, televíziózás és mozizás történetéből alcímmel megjelent kötet a romániai magyar filmkészítés történetének legfontosabb mozzanatait járja körül, alaposan dokumentált tanulmányok formájában keresi a választ arra a kérdésre, hogy mi az, és létezik-e romániai magyar film. A tanulmányfüzér a némafilmes korszak nagy nemzetközi sikereitől az 1989-es rendszerváltásig fogja át a romániai magyar filmtörténet fejezeteit.


Az ismeretlen Uránia


Az ismeretlen Uránia – Fejezetek egy filmszínház történetéből címmel megjelent a budapesti Uránia Nemzeti FIlmszínház gazdagon illusztrált, többszerzős monográfiája. A többéves kutató- és előkészítő munka eredményeként megvalósuló kötet a 122 éves intézmény ‒ eleinte: Tudományos Színház, később: filmszínház, ma: Nemzeti Filmszínház ‒, valamint a neki otthont adó móros-keleties épület, az idén 125 éves Rimanóczy-ház szövevényes múltjával ismerteti meg az olvasót. A könyvet Buglya Zsófia szerkesztő és Elekes Botond, az Uránia igazgatója mutatja be. 


Műhelyek

Filmkészítő workshop Visky Ábel filmrendezővel

28.09. – 03.10. – Művészeti Egyetem


Drámaíró műhely

Ofélia-vászon

29.09. – 03.10. – Drámazóna – Horea u. 7 sz.

Ki is Ofélia? És miért kellene kolostorba vonulnia? Mit jelent számunkra ma az Ofélia és Hamlet közötti viszony? Drámaíró műhely Wiiliam Shakespeare Hamletjének megfilmesített változatai alapján, a harmadik felvonás első jelenetéből kiindulva.

Meghívott drámaírók: Elise Wilk, Székely Csaba

Koordinátor: Albert Mária


Filmkritikai műhely

29.09. – 03.10.

A résztvevők a filmkritikaírás elméletével és gyakorlatával ismerkedhetnek meg Boros Kinga színházkritikus és Németh Szabolcs Előd filmkritikus vezetésével. A workshopon rövid kritikai szövegek készülnek a fesztiválon szereplő rövid- és egészestés filmek némelyikéről. Az írásokat a Látó Szépirodalmi Folyóirat blogja publikálja.

Koordinátor: Albert Mária

Közreműködik: Boros Kinga – színházkritikus, Németh Szabolcs Előd –filmkritikus


PARTNER CONSILIUL JUDETEAN MURES Universitatea de Artă Teatrală Teatrul National Tîrgu-Mureş/Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Balassi Institute Financed by CONSILIUL LOCAL TÎRGU-MURES MUNICIPIUL TÎRGU-MUREŞ Guvernul Romaniei Departamentul pentru Relatii Interetnice CNC Bethlen Gábor Alap Communitas Alapítvány Sponsors Leco Groupama Asigurari NetConf Phoneprest kaSound Transport Local Zander Team Carocomp Toyota Eurocar Trading Zooku-Myhost OSLI studio MEDIAPARTNER Filmtett CineFun.ro Aarc Erdély TV Erdely FM Népújság Kiss FM Pontmaros Punctul Radio Tg. Mures Marosvásárhelyi Rádió GaGa KPTV Atlas FM