Arhívum - ALTER-NATIVE 25

netWorks – csoportos kiállítás

MEGNYITÓ: 2017., november 9., csütörtök, 18:15 – HELYSZÍN: UAP Galéria, Camera K'Arte


A MAGMA Kortárs Közeg netWorks című kiállítása romániai, magyarországi és szlovéniai művészek hálózatokra épülő, vizualizáló munkáiból válogat. A kiállítás egy tágabb értelmezési keretben kívánja bemutatni azokat a műveket és projekteket, amelyeknek alapja valamilyen típusú hálózat, kapcsolati rendszer. A hálózat kapcsán többünknek nagy valószínűséggel az internet jut eszébe és azon belül is a közösségi oldalak, és noha lesz olyan mű, amely a világhálót használja mint forrást, az alkotások többsége másfajta hálózatokra épít. A kiállításnak része ANGEL Judit BARABÁSI Albert-László hálózatkutatóval készített interjúja, valamint a budapesti ARTPOOL Művészetkutató Központ archívumának A kapcsolatművészet kertje / Ray JOHNSON website projekt-je.

Kiállító művészek: Matei BEJENARU (ROU), Vasile CROAT / HORVÁTH László (ROU/HUN), CSIKI Csaba (ROU/HUN), IRWIN group (SLO), KISSPÁL Szabolcs (ROU/HUN), PACSIKA Rudolf (HUN), Lia PERJOVSCHI (ROU), SZOMBATHY Bálint (HUN/SRB), VÁNCSA Domokos (ROU/IRE) valamint ANGEL Judit (ROU/HUN/SVK) és az ARTPOOL Művészetkutató Központ (HUN) kurátori projektjei

A kiállítás kurátorai: KISPÁL Ágnes-Evelin, BARTHA József és KISPÁL Attila

www.magmacm.ro


Szilágyi Lenke: Standfotók az 1945 című film forgatásáról

Fotó-kiállítás


Török Ferenc 1945 című filmjéhez kapcsolódóan Szilágyi Lenke fotóművész, a film forgatása alatt készült fekete-fehér standfotóit tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiállítás budapesti megnyitóján Ragályi Elemér, a film operatőre azt mondta, hogy egy forgatáson a standfotós az, aki mindig rossz helyen áll, hisz ő az, aki megörökíti a forgatást - egyszerre próbálja elkapni a lefilmezett jelenetek legszebb pillanatait, és magának a munkának a momentumait.

„Szilágyi Lenke kiállított képei egészen sajátos fotók egyszerre mutatják be az operatőr, Ragályi művészetét, és Szilágyi saját érdemeit, milyen remekül képes elkapni a forgatás máshol nem látható pillanatait. Ez a kettő pedig szépen kiegészíti egymást. A képek már önmagukban erős hangulatot képviselnek, olyan szigorú esztétikai érzékkel komponálták meg őket, hogy ha nem tudnánk, milyen film az 1945, a fotók alapján akkor is pontosan el tudnánk helyezni műfajilag-hangulatilag, sőt, történetileg is.” (Szabó Ádám, fidelio.hu)


PARTNER CONSILIUL JUDETEAN MURES Universitatea de Artă Teatrală Teatrul National Tîrgu-Mureş/Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Balassi Institute Financed by CONSILIUL LOCAL TÎRGU-MURES MUNICIPIUL TÎRGU-MUREŞ Guvernul Romaniei Departamentul pentru Relatii Interetnice CNC Bethlen Gábor Alap Communitas Alapítvány Sponsors Leco Groupama Asigurari NetConf Phoneprest kaSound Transport Local Zander Team Carocomp Toyota Eurocar Trading Zooku-Myhost OSLI studio MEDIAPARTNER Filmtett CineFun.ro Aarc Erdély TV Erdely FM Népújság Kiss FM Pontmaros Punctul Radio Tg. Mures Marosvásárhelyi Rádió GaGa KPTV Atlas FM