Arhívum - ALTER-NATIVE 24

Szerda november 2 – 20:00 Jazz&Blues Club

Bende Zsolt Quartet (HUN)


Bende Zsolt – gitár

Balázs Elemér – dob

Balázs József – zongora

Orbán György – nagybőgő

A zenekar repertoárján saját szerzemények és jazz sztenderdek egyaránt szerepelnek. Hangzásuk leginkább a hard bop stílusához áll közel, modern, de a hagyományokat is tiszteletben tartó letisztult formában.


Csütörtök november 3 – 21:00 Jazz&Blues Club

Gentry Sultan (HUN)


Horváth László – trombita, elektro-akusztikus effektek

Vereb Szabolcs – szaxofon, billentyű, teremin

Hevesi Nándor – basszus, billentyű

Kovács Gergely – dobok

A négyesfogat zenéje tartalmilag és hangzásában is fúziót képez korábbi énjük speciálisan romantikus, mással nem összetéveszthető formavilága, a free-jazz hagyományok tradíciói, az orientalizmus és a kortárs zene elementáris, arcát folyamatosan változtató jelene között. A Gentry Sultan avantgarde-ja szélesre tárja kapuit az ambient, a punk, a népek zenéje, a sramli, és a noise előtt is és továbbra is belső törvényszerűségeinek engedelmeskedve zenél az örökkévalóságnak.


Péntek november 4 – 21:30

David Yengibarian Trio (HUN)


David Yengibarian – tangóharmonika

Bata István – basszusgitár

Badics Márk – dob

A mi zenénk tekervényes, hosszú, háborús, boldog-boldogtalan, tragikus utat járt be, holokauszttal, szenvedéssel, örömmel. A népzenében tökéletesen benne van egy nép sorsa. Nem akartam amerikai zenét játszani, de a saját népzenémet alkalmasnak tartom arra, hogy jazzre jellemző igényességgel közelítsek hozzá. Azt hiszem, általában minden igazi zenész a saját kultúráját igyekszik a legmagasabb színvonalon érvényesíteni – ami azért nem azt jelenti, hogy alkalomadtán nem játszhatunk egy-egy ismert amerikai jazz sztenderdet. (David Yengibarian)


Szombat november 5 – 18:00

Bartók és a jazz


A Bartók-év jegyében szervezett koncerten a művészek eljátszadoznak azzal a felvetéssel, hogy átvihetők-e a jazzbe Bartók alkotásai, és fejleszthetőek-e tovább az e műfajra jellemző sajátos improvizációval.

Teodora Enache (ROM)

A romániai jazz egyik legkiválóbb képviselője, az első romániai művész, akinek – a román etno jazz irányzat úttörőjeként – volt bátorsága a jazzkoncertek műsorába bevinni a dojnát.

Fejes Krisztina (HUN)

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott, fontos nemzetközi versenyeken díjazták. 2011-ben elnyerte a Fischer Annie ösztöndíjat, 2012-ben pedig ARTISJUS díjjal jutalmazták.

Káel Norbert (HUN)

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen elvégzése után a legmagasabb ösztöndíjjal vették fel a bostoni Berklee College of Music-ba. Egyformán otthonosan mozog a klasszikus zene és a jazz világában.


PARTNER CONSILIUL JUDETEAN MURES Universitatea de Artă Teatrală Teatrul National Tîrgu-Mureş/Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Balassi Institute Financed by CONSILIUL LOCAL TÎRGU-MURES MUNICIPIUL TÎRGU-MUREŞ Guvernul Romaniei Departamentul pentru Relatii Interetnice CNC Bethlen Gábor Alap Communitas Alapítvány Sponsors Leco Groupama Asigurari NetConf Phoneprest kaSound Transport Local Zander Team Carocomp Toyota Eurocar Trading Zooku-Myhost OSLI studio MEDIAPARTNER Filmtett CineFun.ro Aarc Erdély TV Erdely FM Népújság Kiss FM Pontmaros Punctul Radio Tg. Mures Marosvásárhelyi Rádió GaGa KPTV Atlas FM