Arhívum - ALTER-NATIVE 21

November 6. – Szerda

Szokolay Dongó Balázs – Both Miklós Duo (Magyarország)

Szokolay Dongó Balázs – fúvós hangszerek, Both Miklós – gitár

Koppenhágában, a WOMEX-en, a magyar Heart Beats koncerten Szokolay Dongó Balázs (három másik formáció mellett) többek között Both Miklóssal is fellépett duóban. A fellépés után odajött egy manager: „Hú de nem szeretem az elektromos gitárt, de ahogy Both Miklóst meghallottam, oda kellett figyelnem.”
Dongó archaikus eloadásmódjához jól illeszkedik ez a gitárjáték. Miklós ismeri és használja a népzenei anyanyelvet. Ebben a duóban nem a hangszerelés a fontos, hanem a művészi és emberi egymásra találás. Programjukban magyar népdalfeldolgozások és a magyar népzene ihlette saját kompozíciók szerepelnek. Produkciójuk lényeges eleme az improvizáció.

November 7 – Csütörtök

Luiza Zan, Gáspár Álmos (Románia)

MELODÍAS 

Luiza Zan – ének, Gáspár Álmos – gitár

Az itthoni és külhoni jazz-szerető közönség körében rendkívül sokoldalú énekesként számon tartott, a jazzben, de a klasszikus vokálszimfonikus zenében is komoly tapasztalattal rendelkező Luzia Zan a spanyol zene rejtelmeibe vezet bennünket. Gáspár Álmos flamenco- és jazzgitárossal az oldalán Luiza szenvedélyes, vibráló, gyors lüktetésű hangulatot teremt, amely ugyanakkor feszültséggel, vívódással és nyugtalansággal váltakozik, a latin szellemiségre jellemzően. Egy forróvérű est flamencóval és jazzel.

November 8 – Péntek

Alapi Band (Magyarország)


Alapi István – gitár, Nagy János – billentyűs hangszerek, Lantos Zoltán – hegedű, Mits Gergő – basszusgitár, Potesz Balázs – dob

Alapi István Inner Vortex (Belső Örvény) címmel elkészült fúziós instrumentális albuma tíz saját kompozíciót tartalmaz. Az album jellegében és hangulatában a szerző niXfactor című lemezének szerves folytatása, amely 2012-ben az Év Jazz Albuma kategóriában Fonogram díjat nyert. A Pro Arte, Artisjus és Fonogram-díjas Alapi István kompozícióit az igényesség, a kísérletezés és a műfajok közötti határok összemosása jellemzi. Ezt a fajta zenét hallgathatják a ma esti koncerten.

November 9 –  Szombat

Hakeshet Klezmer Band (Románia)

Ari-Nagy Sándor – zongora, tangóharmonika és hangszerelés, Boro-Konrád Péter – nagybőgő, Levi Nicolae – hegedű, Pintea Ion – klarinét, Pop Ilie – harsona, Seidler Andrei – dobok, Kővári-Szabó Katalin Eszter – ének, Szabó Erzsébet (Betty) – ének

A Hakeshet Klezmer Band (HKB) 2005-ben jött létre a Nagyváradi Zsidó Közösség körében, a közösségi kórust kísérő, tangóharmonikából, hegedűből és nagybőgőből álló zenekarból. A 2005. évi Purim fesztivál alkalmából a zenekar egy újabb hegedűvel és dobokkal bővült. Innen már csak egy lépés volt a Hakeshet Klezmer Band megalapítása. 2007-ben részt vettek az Euroiudaica fesztiválon, majd 2008-ban következett az igazi nagy kihívás, hiszen elsőként az ilyen jellegű romániai zenekarok közül, meghívást kaptak a legrangosabb klezmerzene-fesztiválra, amelyet az izraeli Tsfatban rendeznek. Azóta számos sikeres koncertjük volt itthon és külföldön egyaránt. 2011 őszétől élőben kísérik a nagyváradi Mária Királyné Színház által színre vitt közkedvelt musical, a Hegedűs a háztetőn előadásait.
PARTNER CONSILIUL JUDETEAN MURES Universitatea de Artă Teatrală Teatrul National Tîrgu-Mureş/Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Balassi Institute Financed by CONSILIUL LOCAL TÎRGU-MURES MUNICIPIUL TÎRGU-MUREŞ Guvernul Romaniei Departamentul pentru Relatii Interetnice CNC Bethlen Gábor Alap Communitas Alapítvány Sponsors Leco Groupama Asigurari NetConf Phoneprest kaSound Transport Local Zander Team Carocomp Toyota Eurocar Trading Zooku-Myhost OSLI studio MEDIAPARTNER Filmtett CineFun.ro Aarc Erdély TV Erdely FM Népújság Kiss FM Pontmaros Punctul Radio Tg. Mures Marosvásárhelyi Rádió GaGa KPTV Atlas FM