Arhívum - ALTER-NATIVE 21

Szabó István: AZ AJTÓ – Magyar/Német, 2012, 97’


Szabó Magda azonos című, önéletrajzi ihletésű regénye alapján

Szereposztás: Helen Mirren, Martina Gedeck, Eperjes Károly, Koncz Gábor, Börcsök Enikő, Szirtes Ági, Marozsán Erika, Tóth Ildikó, Nagy Mari, Andorai Péter, Kovács Lajos, Pindroch Csaba, Ujlaki Dénes és Szandtner Anna

Magda írónő bejárónőt keres, hogy semmi ne vonhassa el figyelmét az írásról. Megismerkedik Szeredás Emerenccel, az egész életében keményen dolgozó asszonnyal, aki meggyőződve arról, hogy a házaspár tisztes életvitelt folytat, elvállalja a munkát. Emerenc szigorú törvények szerint él, kis lakása ajtaja mögött féltve őrzi titkait, s hogy mik azok, csak a Jóisten tudja. Senkit nem enged igazán közel magához. A két asszony eleinte bizalmatlanul szemléli egymást, amolyan adok-kapok alapon, időnként megbántva a másikat, mígnem lassan az évek múlásával kapcsolatuk személyesebbé válik. Amikor Tibor életveszélyes műtéten esik át, Emerenc az asszony mellé áll, átsegíti a nehéz időszakon, egyúttal ő is megnyílik Magda számára. Egymás iránti bizalmukat még szorosabbra fűzi, a közösen gondozott talált kutya, Viola. A kettejük között lévő ajtó lassan kitárul…      

Veit Helmer: BAIKONUR – Kazahsztán/Németország/Oroszország, 2011, 94’

 

Szereposztás: Alexander Asochakov, Marie De Villepin, Sitora Farmonova

A sztyeppe törvénye az, hogy ami az égből esik, azt megtarthatod.

Iskander, a Bajkonúr mellett élő árva egy francia űrturista lányt talál. És megtartja.

Balogh György: TÜSKEVÁR – Magyarország, 2012, 99'


Szereposztás: Kovács Lajos, Nagy Marcell, Péntek Bálint, Eperjes Károly, Pogány Judit, Haumann Péter

Ismét vár a Tüskevár. Mindannyiunk nagy, közös nyári kalandja éled újra. Ki ne emlékezne a dohány szagú Matulára, a berek tanítómesterére és a két emberré váló kamaszra, Tutajosra és Bütyökre. Hát megint itt van az a nyár, ami úgy kezdődik, hogy: Tutajos kegyelem ötöst kap év végén matekból, így elhárul minden akadály, hogy a nyarat vidéken tölthesse István bácsinál, Náncsi néninél és „természetesen” Matulánál. István bá’nak nem kell sokat magyarázni, hogy Tutajosunk miért szeretné leginkább a berekben, Matulával tölteni a nyarat. Gyerekként ő is az öreg mellett nevelődött. Idén nyáron Tutajoson a sor, hogy kijárja a természet iskoláját. Ladó Gyula Lajos, azaz Tutajos a természet durva ölén tanulja meg mire való a gumicsizma, mennyire éget a nap, milyen az igazi halászlé és hogy kell kifogni a hozzávalót. Ahogy telnek a napok, Tutajos kezébe egyre jobban illeszkedik az evezőlapát. A puska sem rúg már vissza úgy, mint az elején. A növények és az állatok egyre közelebbi ismerőseivé válnak a fiatal legénynek. Majd egy szép napon megérkezik Bütyök. Innentől fogva együtt járják a természetet. Bütyök csodálkozva tapasztalja, hogy Gyulából kész férfi lett. Aztán micsoda kalandokba keverednek együtt: Elkapja őket egy hatalmas vihar, felfedezik a Tüskevárat, sőt Bütyök szerelembe esik Katicával a vízhordó lánnyal. Mire véget ér a nyár a két emberpalántából ember lett a berekben. Hazafelé Tutajos és Bütyök, kérdőn néznek egymásra: El lehet ezt mesélni az osztályban? Nem. A Tüskevárat látni kell.

http://www.tuskevarfilm.hu

Radu Jude: MINDENKI A MENNYBE MEGY – Románia, 2012, 107’


Szereposztás: Șerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu, Gabriel Spahiu, Tamara Buciuceanu–Botez, Stela Popescu, Alexandru Arșinel

Apa és kislánya mennyei kirándulást terveznek a tengerpartra, de a kaland végül pokoli családi kamaradrámába torkollik. A Mindenki a mennybe megy akár háborús film is lehetne, olyan kegyetlen csatamezővé változik a lakás, ahol a történet zajlik – és mindez egyetlen apró összetűzés miatt. A rokonok a kicsinyesség, a felelőtlenség és makacsság celláiba börtönzik be magukat, olyan légkört kialakítva, amelyben gyakorlatilag már senki sem nyerhet. A román újhullám jelentős alakja, Radu Jude első nagyjátékfilmje, A legboldogabb lány a világon után legújabb alkotását ismét a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Forum szekciójában mutatta be. A Mindenki a mennybe megy később a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb román filmnek járó díjat, Szarajevóból pedig a fődíjat hozta el. A rendező elkísérte a filmjét Magyarországra is, a Jameson Cinefest Filmfesztiválról a FIPRESCI díjával távozhatott.

Fliegauf Bence: CSAK A SZÉL – Magyar/Német/Francia, 2012, 87’


Szereposztás: Toldi Katalin, Lendvai Gyöngyi, Sárkány Lajos, Toldi György, Egyed Attila Vasvári Emese

A film egyetlen család egyetlen napját emeli ki mintaként a történetsorozatból, kora hajnaltól a következő éjszakáig párhuzamosan követve a külön utakra induló szereplőket. Az anya közmunkát végez és iskolát takarít, a lány iskolába megy, a fiú suli helyett tekereg, a beteg nagyapa otthon marad, a csupán egy skype-beszélgetés erejéig látott apa pedig Torontóban szervezi a többiek kiutazását. Az érdekes az, hogy senkivel semmi különleges nem történik, a mindennapi rutinok és semmitmondó események fölött azonban folyamatosan ott lebeg a láthatatlan, mindenhonnan leselkedő, megfoghatatlan és megmagyarázhatatlan veszély. 

http://www.the-match-factory.com/films/items/just-the-wind.html

Srdan Golubovic: KÖRKÖRÖS SORSOK – Szerbia/Horvátország/Szlovénia/Franciaország/Németország, 2012, 112'


Szereposztás: Aleksandar Bercek, Leon Lucev, Nebojsa Glogovac, Nikola Rakocevic, Hristina Popovic, Boris Isakovic, Vuk Kostic

Bosznia-Hercegovina, 1993. A háború közepén történik egy erőszakos halál. Ám ez a halál egyszerre egy jó cselekedet és egy átvállalt sors. Srđan Golubović szerb rendező filmje, a erre az eseményre és ennek következményeire fókuszál. Egy vízbe dobott kő, mely számtalan hullámot kavar. A körök pedig mind emberi sorsok.

Adrian Sitaru: HÁZI Á(LLA)TOK – Románia/Németország, 2012, 85’


Szereposztás: Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Sergiu Costache, Ioana Flora, Clara Voda, Dan Hurduc, Ariadna Titieni

Elbűvölően szürreális, fájdalmasan realista; egy mese gyerekekről, felnőttekről és a velük élő állatokról, akik közösen próbálnak jobb életet élni. Adrian Sitaru filmje abszurd elemekkel tűzdelt, stilizált közegben zajló színes mese hétköznapi emberekről és a velük élő állatokról, akikről az előbbiek gondoskodnak, és akiknek a sorsát az utóbbiak befolyásolják.

http://www.domesticthemovie.ro/


Groó Diana: REGINA – Egyesült Királyságok/Magyarország/Németország, 2013, 63’


Regina Jonasról (1902 Berlin-1944 Auschwitz) - a világ első rabbinőjéről mindössze egyetlen fotó, néhány visszaemlékezés, és levelezés maradt fenn. Berlin szegénynegyedében születik egy szegény ortodox zsidó handlé lányaként. Regina minden álma az, hogy rabbi lehessen. De egy nő nem lehet rabbi a zsidó vallás törvényei szerint. Az egyetlen fotóból kinindulva közel 50 órányi archív és egészen ritka amatőr felvételek segítségével Groó Diana rendező és Mógor Ági vágó szinte játékfilmszerűen rekonstruálta a rendkívül bátor és különleges fiatalasszony feledésbe merült küzdelmes és megindító életutját, és keltette egyben életre a korabeli Berlin mindennapjait. A film 30. Jeruzsálemi Filmfesztiválon elnyerte a zsidó örökség kategória Lia Award fődíját.

Paul Negoescu: EGY HÓNAP THAIFÖLDÖN – Románia, 2012, 85'


Szereposztás: Andrei Mateiu, Ioana Anastasia Anton, Sînziana Nicola, Tudor Aaron Istodor, Raluca Aprodu, Victoria Răileanu, Bogdan Cotlet, Ionut Grama, Sabina Posea, Simona Ghită, Stefan Munteanu, Mircea Rusu, Maria Ploae, Adriana Schiopu, Tompa Eszter, Diana Bogdan, Raluca Cărpinici, Cristina Gavrus

A frissen lediplomázott szerelmespár, Radu és Adina első közös Szilveszterére készül. A lány fülig szerelmes, és alig várja, hogy Raduval összeköltözzenek. Radu elégedtlen lévén saját érzelmi életével, elhatározza, hogy szakít barátnőjével, és elindul megkeresni volt szerelmét, Nadiat a bukaresti éjszakában.

Benni Torati:  A SÍRÓ TAVASZ BALLADÁJA – Izrael, 2012, 105’


Szereposztás: Uri Gavriel, Ishtar Uhvana, Dudu Tassa, Nir Levy, Uri Klauzner, Adar Gold

Yosef Tawila és Avram Mufradi a Turquoise Ensemble lantművészei voltak. Útban az általuk komponált Síró tavasz szimfónia bemutatójára autóbalesetet szenvedtek, amelyben a zenekar két tagja elhunyt. A túlélők Tawila, felesége, Margaret, és Mufradi voltak. Azonban a volán mögött ülő Tawilát emberölésért több évi börtönbüntetésre ítélték. Húsz év elteltével Amram, a haldokló Avram Mufradi fia felkeresi Tawilát és arra kéri, hogy állítson össze egy zenekart és játsszák el a Síró tavasz szimfóniát édesapjának.


Călin Peter Netzer: A GYEREK FEKVÉSE – Románia, 2013, 112’


Szereposztás: Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Ilinca Goia, Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Vlad Ivanov

A film főhőse, Cornelia 60 éves és mélységesen boldogtalan: 34 éves fia, Barbu minden erejével küzd a függetlenségéért. Elköltözött, saját autója van, barátnője, aki természetesen nem felel mag az anyai kívánalmaknak és – ami a legzavaróbb –, amennyire csak lehet, elkerüli az anyját. Amikor Cornelia megtudja, hogy Barbu tragikus balesetet okozott, az anyai ösztönök elszabadulnak. Minden tehetségét, minden magas beosztású ismerősét és pénzét latba veti, hogy fiát megmentse a börtöntől. Cserébe azt reméli, hogy fia életét újra az irányítása alá vonhatja. De a határ anyai szeretet és a saját érdekében való manipuláció között nagyon keskeny. Képes lesz-e az asszony elvágni a köldökzsinórt?

Andrea Segre: A LÁNY ÉS A KÖLTŐ – Olasz/Francia, 2011, 100’


Szereposztás: Tao Zhao, Rade Serbedzija, Marco Paolini, Roberto Citran, Giuseppe Battiston, Giordano Bacci, Spartaco Mainardi, Zhong Cheng, Wang Yuan

Egy kínai lány és egy „Költő”-nek becézett, Jugoszláviából bevándorolt halász közötti barátság története, akik most mindketten a velencei lagúna egy kis szigetvárosában laknak. Találkozásuk két különböző, de egyre közelebb kerülő kultúra csendes párbeszéde, költői menekülés az egyedüllét elől. Ám megható kapcsolatukat a helyi közösség egyáltalán nem nézi jó szemmel.

http://www.iosonoli.com/en

Srđan Dragojević: PRIDE – Szerb/Német/Magyar/Szlovén/Horvát, 2011, 115’


Szereposztás: Nikola Kojo, Miloš Samolov, Hristina Popović, Goran Jevtić, Goran Navojec, Dejan Ačimović, Toni Mihajlovski, Nataša Marković

Belgrádban a melegek meg szeretnék rendezni az első Pride felvonulást, de ebben sem a közvélemény, sem a rendőrség nem támogatja őket. A sors fintora, hogy végül egy homofób középkorú maffiózó áll melléjük, aki a délszláv háború alatt kiépített kapcsolatrendszerét felhasználva szervezi meg a melegek védelmét: egy szerb, horvát, bosnyák és albán ex-katonákból, illetve szerb melegekből álló valószerűtlen csapat száll szembe végül a felfegyverzett bőrfejűekkel.

Simó Sándor: APÁM NÉHÁNY BOLDOG ÉVE – Magyar, 1977, 89’


Szereposztás: Lohinszky Loránd, Szakács Eszter, Harsányi Péter, Bujtor István, Meszléry Judit, Madaras József, Tarján Györgyi, Garas Dezső, Patkós Irma, Andorai Péter, Káldi Nóra, Szilágyi Tibor, Lázár Kati, Dudás Mária, Holman Endre, Müller Péter, Csányi János

Mint egy mese: a fiú emlékezik az apára, a családra, a „boldog évekre” a háború után. Az ostrom után az emberek feljöhetnek a pincéből. Török gyógyszerész a gyári zenekarral boldogan játssza a G-moll szimfóniát. Csodával határos módon felgyógyul a diftériából, és csodával határos módon hozzájut egy kis vegyészeti gyárhoz. Megvalósítja a nagy álmot: a lóvizeletből kivont női hormongyógyszert. Jön az államosítás, a gyárat elveszik, Törököt internálják. A táborban is, később is töretlen hittel reménykedik és tervez tovább.

Kósa Ferenc: NINCS IDŐ– Magyarország, 1972, 92’


Szereposztás: Lohinszky Loránd, Szilágyi Tibor, Haumann Péter, Konyorcsik János, Bencze László, Juhász Jácint, Szőke István, Madaras József

1929, a mintabörtönben politikai és köztörvényes rabok együtt bűnhődnek. Udvardi, a fegyházigazgató modern, humanistának tartott elvek alapján igazgatná az általa vezetett intézményt. A rabokat hasznos, örömöt jelentő tevékenységre próbálja ösztönözni, hátha ezzel is kezelhetőbbé teszi őket. Helyettese, a cinikus Babella az erőszak híve. Ő megosztás és a besúgás – amit a köztörvényesek a politikaiak ellen, és fordítva követnek el – elve alapján akarja fenntartani a rendet. Az ellentétek egyre mélyebbek a rabok között. Végül a politikaiak sztrájkja teremti meg a lehetőséget Babella uralmához…


PARTNER CONSILIUL JUDETEAN MURES Universitatea de Artă Teatrală Teatrul National Tîrgu-Mureş/Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Balassi Institute Financed by CONSILIUL LOCAL TÎRGU-MURES MUNICIPIUL TÎRGU-MUREŞ Guvernul Romaniei Departamentul pentru Relatii Interetnice CNC Bethlen Gábor Alap Communitas Alapítvány Sponsors Leco Groupama Asigurari NetConf Phoneprest kaSound Transport Local Zander Team Carocomp Toyota Eurocar Trading Zooku-Myhost OSLI studio MEDIAPARTNER Filmtett CineFun.ro Aarc Erdély TV Erdely FM Népújság Kiss FM Pontmaros Punctul Radio Tg. Mures Marosvásárhelyi Rádió GaGa KPTV Atlas FM