Arhívum - ALTER-NATIVE 19

1 IN A BETTER WORLD (Denmark, Sweenden)
2010, 119:00 perc, Nagyfilm

Rendező
SUSANNE BIER
A rendező filmográfiája:
THE ONE AND AND ONLY (1999)
OPEN HEARTS (2002)
BROTHERS (2004)
AFTER THE WEDDING (2006)
THINGS WE LOST IN THE FIRE (2007)


Producer
Sisse Graum Jørgensen (Zentropa Entertainment)
Operatőr: Morten Soborg

Szinopszis
A film két helyszínen játszódik: egy afrikai menekülttáborban és egy dán kisvárosban, ahol két család sorsa kereszteződik, amikor a fiaik barátságot kötnek. A kiskamaszokra jellemző magányosság, morális gyengeség és bánat azonban rossz irányba tereli a barátságot.
2 Pál Adrienn (Hungary, France, Austria)
2010, 138:00 perc, Nagyfilm

Rendező
Kocsis Agnes
A rendező filmográfiája:
Friss levego - 2006
Pal Adrienn - 2010

Producer
Ferenc Pusztai (KMH Film)
Operatőr: Ádám Fillenz

Szinopszis
A film Piroska, egy túlsúlyos, érzéketlenné vált ápolónő története, "aki nem tud ellenállni a krémes süteményeknek. Az elfekvőosztályon dolgozik, az életét körbefonja a halál. Egy napon útra kel, hogy megkeresse régen elvesztett gyerekkori barátnőjét. Miközben az emlékeit próbálja összegyűjteni, ellentmondásos utazásra indul a saját és azok emlékezetében, akikkel útja során találkozik".
3 Children of the Green Dragon (Hungary)
2011, 93:00 perc, Nagyfilm

Rendező
Miklauzic Bence
A rendező filmográfiája:
2000 Valaki kopog (TV series) (segment "A cenzor")
2002 Ébrenjárók
2005 Fejezetek az Erények könyvéből (TV movie) (segment "Állhatatottság")
2006 Hősöm tere (short)
2006 A harmadik fiú (TV movie)
2009 Hajónapló (TV series) (segment "Barbárok")
2011 A zöld sárkány gyermekei

Producer
Berger József (Mythberg Films)
Operatőr: Vecsernyés János

Szinopszis
Máté János 45 éves ingatlanügynök. Munkájáért nem rajong, éppen elvált, ráadásul pánikbeteg. Egy svéd ügyféltől új meg-bízást kap, egy raktárházon kell minél gyorsabban túladnia. A raktárat azonban kínaiak bérlik, s a többezer darabos doboz-készletet egy kínai férfi, Wu őrzi. Számára a raktár a munkahelye, egyben a lakása is. A kényszerű együttlét alatt a két magányos ember között különös barátság szövődik. János újabb és újabb ügyféllel jelenik meg, ám Wu azt a feladatot kapja főnőkétől, hogy minden áron meg kell akadályoznia az épület eladását. Ha megteszi, adóssága fejében elvett útlevelét visszakapja, s visszamehet Kínába új életet kezdeni. Közben János is ultimátumot kap főnökétől, aki elégedetlen ügynöki tevékenységével: öt nap alatt vagy eladja a raktárat, vagy ki van rúgva. A két barát szép lassan elkezdi egymás munkáját szabotálni. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy megjelenik egy pizzafutárlány, kibe először Wu, majd János is beleszeret. Jánosnak dönteni kell: munkanélküli lesz vagy a barátság megszakításával és Wu álmainak lerombolásával nem törődve, eladja a raktárat.

Szereplők: Rátóti Zoltán, Yu Debin, Bánfalvi Eszter, Lengyel Ferenc, Shan Yu Jie, Egyed Attila, Thuróczy Szabolcs, Uwe Lauer
4 WOMB (Germanz, Hungary, France)
2010, 107:00 perc, Nagyfilm

Rendező
Benedek Fliegauf
A rendező filmográfiája:
2007 MILKY WAY (Tejút)
2004 DEALER
2003 FOREST (Rengeteg)

Producer
Gerhard Meixner (Razor Film Production)
Roman Paul (Razor Film Production)
Andras Muhi (Inforg Studio)
Operatőr: Peter Szatmári

Szinopszis
Fliegauf Benedek első angol nyelvű filmje, a Womb Rebecca és Thomas szerelmi történetéről szól. A fiatal pár tragédiája akkor következik be, amikor egyik útjuk során Thomast elüti egy autó és meghal. Rebecca nem akarja túltenni magát a veszteségen, ezért úgy dönt, klónozza és gyermekeként ad újra életet a fiúnak.
5 Tender Son: The Frankenstein Project (Hungary, Austria, Germany)
2010, 105:00 perc, Nagyfilm

Rendező
Kornél Mundruczó
A rendező filmográfiája:
2010 - Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv
2008 - Delta
2005 - Elveszett tárgyak (Lost and Found)
2005 - Johanna

Producer
Viktória Petrányi (Proton Cinema Ltd)
Operatőr: Erdély Mátyás

Szinopszis
Egy talán jobb napokat látott bérházban egy rendező készül filmje megvalósítására. Az intézetből szökött kamaszfiú anyját keresve szinte véletlenül kerül a filmforgatás castingjába. A drámai események sora ott veszi kezdetét mikor a casting során a fiút naivsága, és egyenes tisztasága hirtelen olyan cselekvésekre ragadtatja, ami halálos balesethez vezet. A rendezővel még soha nem történt semmi, ami akaratán kívül állt volna. Megérzi, hogy a fiú személyében egy nagyobb erővel találkozott. Mikor rájön, hogy a különös és szelíd gyerek az ő fia, aki sok évvel ezelőtt hívatlanul jött e világra, arra kényszerül, hogy egy kiszámíthatatlan és veszélyes úton induljon el. Találkozásuk talán más körülmények között esély lenne az újrakezdésre.
6 The World is Big and Salvation Lurks Around the Corner (Bulgaria, Germany, Slovenia, Hungary)
2008, 105:00 perc, Nagyfilm

Rendező
Stephan Komandarev
A rendező filmográfiája:
ALPHABET OF HOPE 2003
BREAD OVER THE FENCE 2002
DOGS’ HOME 2000

Producer
Karl Baumgartner (Pandora Film)
Danijel Hočevar (Emotion Films)
Thanassis Karathanos (Pallas Film GmbH)
Stefan Kitanov (ART FEST Ltd)
Andras Muhi (Inforg Studio)
Operatőr: Emil Hristow

Szinopszis
Autóbalesetet szenved a Németországban élő, középkorú, bolgár házaspár. A balasetet csak a fiuk, Alex éli túl, de elveszítette az emlékezetét. Miután a hír eljut a nagyapjához Bulgáriába, Bai Dan Németországba utazik, hogy gondját viselje az unokájának. Az öreg szerint a legjobb terápia, ha kerékpárral nekivágnak az országútnak, és visszatérnek a bolgár kisvárosba, ahonnan a szülők - a kommunizmus miatt - disszidálni kényszerültek. Az utazás közben felidéződik a múlt, a család története, Alex gyermekkora, amely végül visszavezeti a fiút a gyökereihez.
7 East Side Stories (Hungary)
2010, 90:00 perc, Nagyfilm

Rendező
Bollók Csaba Török Ferenc Bodzsár Márk Hajdu Szabolcs
A rendező filmográfiája:
n/a

Producer
Bodzsár István (Unio Film)
Operatőr: Reich Dániel Lovasi Zoltán Nagy András Garas Dániel

Szinopszis
A rendszerváltás óta eltelt húsz évről Hajónapló címen készült sorozat nagyjátékfilm-változata, amelyben négy korábbi Hajónapló-epizód kap új köntöst és új címet. A négy filmet egy új, zenés főcím zárja keretbe.

Szereplők: Radnay Csilla, Telekes Péter, Csomós Mari, Garas Dezsô, Nagy Ervin, Tóth Anita, Andi Vasluianu, Török-Illyés Orsolya, Rába Roland, Trill Zsolt, Rezes Judit
8 The Maiden Danced to Death (Hungary - Canada - Slovenia)
2011, 106:00 perc, Nagyfilm

Rendező
Hules Endre
A rendező filmográfiája:
Debut film

Producer
Garami Gábor Michael A. Dobbin Igor Pedicek (Cinema-Film (Hungary), Quiet Revolution Pictures (Canada), Casablanca Film Production (Slovenia))
Operatőr: Zsigmond Vilmos Honti Zoltán

Szinopszis
Steve, egy táncosból lett impresszárió húsz év után visszatér szülőföldjére, Magyarországra. A szocialista rendszer, amely száműzte, nincs többé. Volt káder apja nyugdíjba vonult, de öccse továbbra is ugyanazzal a társulattal, ugyanabban a lerobbant stúdióban dolgozik, ahol együtt kezdtek. Ráadásul időközben feleségül vette Steve volt szerelmét, Marit. A két testvér úgy dönt, hogy felújítják utolsó közös sikerüket, „A halálba táncoltatott leány” balladájából készült táncdarabot. Amennyiben Gyula meg tud felelni Steve szigorú szakmai kívánalmainak, Steve világturnéra viszi az előadást, segítve mindkettőjük stagnáló karrierét. A múlt árnyai azonban újra kísértenek, amikor Steve elhatározza, hogy elégtételt vesz régi sérelmeiért. Amint „A halálba táncoltatott leány” a végső leszámolás felé robog, a drámai jelenetek átmenet nélkül váltanak át táncba és zenébe.

Szereplők: László Zsolt, Hules Endre, Melkvi Bea, Deborah Kara Unger, Stephen McHattie, Boris Cavazza, Minu Kjuder, Zsigmond Emőke, Gil Bellows, Kovács Lajos, Honvéd Táncszínház
9 Retrace (Hungary - Sweden - Romania)
2010, 98:00 perc, Nagyfilm

Rendező
Elek Judit
A rendező filmográfiája:
n/a

Producer
Elek Judit (Dániel Film Stúdió (Hungary))
Thomas Eskilsson, Johan Fälemark, Peter Hiltunen (Illusion Film&Television (Sweden))
Cornelia Palos (Artis Film (Romania))
Operatőr: Berger László

Szinopszis
Katherine - aki 7 évesen túlélte a Holokausztot - 1980-ban először látogat vissza szülőföldjére családjával, Svédországból Romániába, Erdélybe. Itt nem csak elveszettnek hitt gyermekkora boldog és félelmetes emlékei elevenednek meg, de szembesülnie kell Ceausescu kommunista diktatúrájának nyomasztó valóságával, és a férje és huga között kibomló szerelemmel is. Mindezzel párhuzamosan és egyidejüleg, gyerekkori pajtásának és szerelmének, a Diktátort erdészként szolgáló Sándornak tragédiába torkolló története is megjelenik. A film a két történet meglepő és különös találkozásával ér véget.

Szereplők: Kathleen Gati, Philip Zandén, Demeter András, Shara Clark, Péter Hilda, Kenderesi Manna, Molnár Gizella, Váta Lóránd, Dukász Péter, Lukáts Andor, Gajzágó Zsuzsanna, Gasparik Attila, D. Albu Annamária Szanyi Hanna
10 Best Intentions (Romania - Hungary)
2011, 105:00 perc, Nagyfilm

Rendező
Adrian Sitaru
A rendező filmográfiája:
Best Intentions / Din dragoste cu cele mai bune intenții / Szívből jövő szeretetből (2011)
Pescuit sportiv / Hooked / Sporthorgászat (2008)

Producer
Ada Solomon (HI FILM (Romania))
Vágási Emőke (COR LEONIS FILMS (Hungary))
Monica Lăzurean-Gorgan (4PROOF FILM (Romania))
Operatőr: Adrian Silișteanu

Szinopszis
Alex egy harmincas évei közepén járó, meglehetősen neurotikus figura. Amikor édesanyja egy szívinfarktus miatt kórházba kerül, az aggódó fiú élete is kitér a szokványos kerékvágásból. A kórházban bohózatba illő események sodrába kerül, furcsa alakokkal és váratlan fejleményekkel kerül szembe. Mindenki tanácsát figyelembe véve megpróbálja kezelni a helyzet, de közben újabb és újabb édesanyját fenyegető veszélyekről képzeleg. Miközben úgy tűnik, hogy édesanyja állapota rendbe jött, Alex hibák sorozatát követi el – mindezt szeretetből, a legjobb szándéktól vezetve.

Szereplők: Bogdan Dumitrache, Nataşa Raab, Alina Grigore, Marian Râlea
11 Hunting Down Small Predators (Bulgaria)
2010, 100:00 perc, Nagyfilm

Rendező
Cvetodar Markov
A rendező filmográfiája:
Debut film

Producer
Christian Nochev (Andy Film)
Operatőr: Anton Bakarski

Szinopszis
Egy fiatalembernek gondjai vannak a másokkal való kommunikálásban, ezért pszichiáterhez jár. Első látásra szerelmes lesz, majd szert tesz három barátra és csatlakozik kis közösségükhöz. A négy fiatal, hogy könnyű pénzhez jusson, naivan úgy dönt, hogy megzsarolnak egy idősebb hölgyet. Nem sejtik, hogy egy, homályos múlttal és problémás jelennel rendelkező idegen miatt életük feje tetejére fog állni. Történet szerelemről és kétségbeesésről, reményről és kiábrándulásról, bosszúról és revelációról.

Szereplők: Marian Vulev, Hristo Shopov, Stefan Mavrodiev, Vladimir Georgiev, Silvia Petkova, Yana Titova, Liudmila Slaneva and students from the National Theatre and Film Academy Sofia
12 Footsteps in the Sand (Bulgaria)
2010, 89:00 perc, Nagyfilm

Rendező
Ivailo Hristov
A rendező filmográfiája:
2002 Emigrants
2007 My Friends Call Me Old Chap
2010 Footsteps in the Sand


Producer
Assen Vladimirov (Pro Film)
Operatőr: Emil Christov

Szinopszis
Slavi a repülőtéren elmeséli életét egy fiatal vámőrnek és kollegáinak. Felidézi gyerekkori barátnőjét, aki megígérte, hogy hozzá megy feleségül. Tizenévesen szenvedélyesen szerették egymást, de egy idő után Nellynek megtetszett egy másik srác. Később Slavinak problémái akadtak a bulgár miliciával (rendőrséggel). Ekkor döntött úgy, hogy nyugatra szökik, évekig Ausztiában, majd az Egyesült Államokban élt. Végül Slavi visszatér Bulgáriába. Miért?

Szereplők: Ivan Barnev, Yana Titova, Assen Blatechki, Deyan Donkov, Karla Rahal, Velko Kunev, Labina Mitevska, Franklin O. Smith, Vassil Mihailov, Milko Yovchev
13 Shelter (Bulgaria)
2010, 88:00 perc, Nagyfilm

Rendező
Dragomir Sholev
A rendező filmográfiája:
Debut feature film

Producer
Rossitsa Valkanova (Klas Film)
Operatőr: Krum Rodriguez

Szinopszis
Miközben a 12 éves Rado szülei a TV csatornák közt válogattak, uborkát tettek el vagy politikáról tárgyaltak, lemaradtak arról, ahogy fiúk felnőtt. Most pedig képtelenek megérteni miért nem bánja, hogy szüleinek rémálmokat okozott két napi eltűnésével és miért kész megszökni otthonról az első, utcán megismert narkósokkal.


Szereplők: Cvetan Daskalov, Yanina Kasheva, Kaloyan Siriiski, Silvia Gerina, Irena Hristoskova

PARTNER CONSILIUL JUDETEAN MURES Universitatea de Artă Teatrală Teatrul National Tîrgu-Mureş/Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Balassi Institute Financed by CONSILIUL LOCAL TÎRGU-MURES MUNICIPIUL TÎRGU-MUREŞ Guvernul Romaniei Departamentul pentru Relatii Interetnice CNC Bethlen Gábor Alap Communitas Alapítvány Sponsors Leco Groupama Asigurari NetConf Phoneprest kaSound Transport Local Zander Team Carocomp Toyota Eurocar Trading Zooku-Myhost OSLI studio MEDIAPARTNER Filmtett CineFun.ro Aarc Erdély TV Erdely FM Népújság Kiss FM Pontmaros Punctul Radio Tg. Mures Marosvásárhelyi Rádió GaGa KPTV Atlas FM