Filme artistice

Miercuri – 28 septembrie – 17:20 – 18:25

 

Distibuţia: Domokos Szabó, Orsolya Török-Illyés, Szabolcs Hajdu, Ibolya Péva, Bagdiné Mária Kovács, Illés Nyitrai, László Horváth, Hermina Fátyol, Iringó Réti, György Cserhalmi, Szabolcs Thuróczy, Karina Kecskés, Rozália Székely, Lujza Hajdu, Zsigmond Hajdu, József Nagy, Franz Wruss, Miklós Paizs, István Gut, István Bagdi, Csaba Hernádi, Géza Antal, Máté Takács, Igor Lazin

 

Poate o persoană să fie transformată într-un cactus? Până unde se pot lărgi limitele conștiinței umane? Protagoniştii filmului îşi caută calea prin labirinturile unei lumi apostate pentru a ajunge prin canale alternative la felurite forme de existență, schimbând astfel insuportabilitatea existenței lor. Fie că este vorba de psihofarmacologie, de expansiuni psihedelice sau de ayahuasca, aceste metode îi ajută să se desprindă de sistemul de valori bazat pe ierarhie și să-și elibereze de opresiune conștiința de sine . Ei aderă în cele din urmă la noua revoluție prin învățăturile și îndrumarea plantelor. Povestea nu numai că simbolizează lipsa de speranță a lumii noastre convulsive în focul încrucișat al ideologiilor opuse, dar indică și un viitor mai plin de speranță, în care anarhismul verde permite umanității să-şi îndrepte privirea către un viitor mai strălucitor.

Miercuri – 28 septembrie – 18:40 – 19:55

 

Distribuţia: Kata Janza, Petra Gubik, Tamás Földes, Péter Sándor, Viktor Dénes, Marcell Németh, Árpád Zsolt Mészáros, Lajos Csuha, Marika Oszvald, Attila Kiss.B,Szilveszter P. Szabó, Attila Dolhai

 

Filmul s-a realizat pe baza unei piese muzicale inspirată din fapte reale petrecute în Timişoara în anul 1920. O familie este forţată să-şi părăsească locuinţa şi este mutată într-un vagon de cale ferată după ce capul familiei refuză să depună jurământul de loialitate față de Regatul Român. Filmul le spune povestea în 13 cântece.

Joi – 29. septembrie – 18:00 – 19:55

 

15+

Distibuţia: Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel, Cezar Grumăzescu, Ilona Brezoianu, Rareș Andrici, Bogdan Farcaș, Florin Hrițcu, Tiberiu Dobrică, Ionuț Niculae, Dan Ursu, Ninel Petrache, Diana Dumbravă, Ozana Oancea, Cristina Buburuz

 

Când Daria ajunge la doar 18 ani într-o clinică de dezintoxicare pentru a scăpa de dependența de heroină, inocența ei o salvează de avansurile bărbaților din interior și în mod surprinzător aceștia îi oferă protecție. Admirată și ocrotită de toți, Daria se bucură de atenție, până când află că orice tratament special are și un preț. O dramă psihologică, în care personajul principal ajunge să fie subjugat, în vreme ce personalul medical intervine doar în situații extreme. Filmul ne prezintă o poveste de supraviețuire până la un punct, apoi devine o poveste de eliberare.

Vineri – 30 septembrie – 18:00 – 19:20

 

AP12

Distibuţia: Andreea Gramosteanu, Cezar Antal, Tudor Aaron Istodor, Paul Chiribuţă

 

Alina Moga e angajata unei bănci din București, are o viață personală haotică dar destui bani cât să-și poată asigura o oarecare fericire. Calmul aparent al existenței sale este zdruncinat în urma deciziei de a adopta un câine maidanez care regurgitează mâncare pe podeaua unui vagon de metrou. Incidentul este filmat de un adolescent și postat pe o rețea de socializare. Haosul se dezlănțuie. Inspirat de evenimente reale, petrecute în Coreea de Sud în anul 2005.

Vineri – 30 septembrie – 21:00 – 22:45

 

16+

Distibuţia: Ákos Orosz, Mari Nagy, Blanka Mészáros, Annamária Láng, Ágnes Barta, István Znamenák, András Pál, Orsolya Török-Illyés, Bori Péterfy, Kata Péter, Géza Egger, Márk Márfi, Andrea Spolarics, Zsolt Trill, Gergely Váradi

 

Richard este un tânăr şi ambiţios executor judecătoresc care tocmai a primit primul caz: evacuarea unei bătrâne dintr-o casă cu gradină. Bătrânica însă n-are de gând să-și părăsească locuința, duce o luptă eroică apelând la toate mijloacele pentru a împiedica evacuarea. Apar şi câţiva activişti care formează un lanţ viu în apărarea casei în care este îndesată toată viaţă bătrânei. Dar Richard este de neclintit… În ajutorul lui vine poliţia, pompierii, un hingher priceput, lucrătorii de la gradina zoologică şi negociatorii de ostatici.

Sâmbătă – 1 octombrie – 13:45 – 14:45

 

12+

Distibuţia: János Balázs, András Bodor, Barna Bodó, László Borbély, Zoltán Boros, Attila Bögözi, Péter Cseke, Sándor Dósa, Lajos Erdélyi, Károly Feleki, Márton Gajzágó, János Graur, György Gálfalvi, Gyula H. Szabó, György Kerekes, László Király, Mária Éva Kiss, Kund Miklós Nagy, Sándor Muhi, Árpád Muzsnai, Béla Nagy, Béla Nagy, Péter Puskel, Sándor Péter, Zsolt Szabó, Zsolt Szabó

 

Subsumând-o metaforei din titlu, filmul descrie perioada anilor de dinainte de 1989 așa cum a fost percepută de reprezentanții maghiari ai mass-mediei, membrii ai structurilor politice și oamenii de cultură care au activat în timpul comunismului. Este vorba despre un film documentar care, bazându-se pe istorisiri personale, amintiri și întâmplări, descrie și analizează situații în care oamenii au experimentat (auto)-cenzura în contextul „Epocii de Aur” ceaușiste.

Sâmbătă – 1 octombrie – 15:00 – 16:30

 

Distibuţia: Katalin Román, Zsuzsa Járó, Lana Szczaurski, Móni Balsai, András Mészáros, Kitti Keresztesi, Katalin Takács, Anna Györgyi

 

Filmul are ca temă adopţia deschisă. Zsófi, o adolescentă rebelă trăieşte în condiţii grele împreună cu mama şi sora ei mai mică. Aflată înaintea bacalaureatului, rămâne însărcinată şi decide să-şi ofere copilul în adopţie unui cuplu care aşteaptă de mult timp. Deşi la început este convinsă că a luat decizia corectă, mai ales din prisma carierei sale de jucătoare profesionistă de tenis de masă, după naştere începe să aibă îndoieli. Conform reglementărilor are la dispoziţie şase săptămâni ca să-şi schimbe decizia. Şase săptămâni de o încărcătură emoţională deosebită atât pentru părinţii naturali cât şi pentru cei adoptivi.

Sâmbătă – 1 octombrie – 16:45 – 18:25

 

12+

Distibuţia: Gusztáv Dietz, Zorka Horváth, Kati Andai, Réka Derzsi, Balázs Galkó

 

Niki, o fată de 12 ani cu o fire sălbatică trăiește cu bunicii care nu reuşesc să o disciplineze. Când Niki află că tatăl ei a fost eliberat din închisoare, în pofida tuturor interdicţiilor porneşte în căutarea lui.  Tibor lucrează ca bodyguard la un club de noapte şi din cauza firii sale violente se află în conflict permanent cu cei din jur. Din cauza trecutului său întunecat şi a unui secret de familie evită să-şi întâlnească fiica, dar nu scapă aşa uşor de ea. Cu timpul, cei doi încep să se apropie, dar toate circumstanțele par să fie împotriva reunirii familiei.

Sâmbătă – 1 octombrie – 18:40 – 20:00

 

18+

Distibuţia: Mercédesz Érsek-Obádovics, Júlia Ubrankovics, Csaba Gosztonyi, Tamás Polgár, Attila Menszátor-Héresz

 

În viitorul nu foarte îndepărtat, Ungaria este o zonă militarizată. Ocsenás se recuperează într-un spital de campanie când un avion de pasageri este doborât chiar deasupra satului. Bărbatul schimbă obiectele căzute din cer pe băutură la birtul satului. Aici îi întâlnește pe Béres și Margitka. Aceasta din urmă nu poate trăi singură, având aptitudinile mintale ale unui copil. Ocsenás îi vizitează pe cei doi zi de zi și treptat, se conturează un triunghi amoros…

Sâmbătă – 1 octombrie – 20:30 – 22:20

 

18+

Distribuţia: Zsolt Nagy, Gabriella Hámori, János Kulka, Péter Scherer, Viktória Staub

 

1963, Budapesta. Ofițerul de securitatea statului, András Jung, are o viață perfectă: trăiește fericit cu soția sa, Éva, iar singurul lucru care îi împiedică promovarea este un coleg competitiv, Kulcsár. Când un caz nerezolvat din trecut îl determină pe legendarul spion Pál Markó să-și facă apariția, începe un duel fără milă în care nimeni și nimic nu este ceea ce pare și un singur gest uman te poate costa viața.

Duminică – 2 octombrie – 11:45 – 13:05

 

Distribuţia: Csaba Fándly, Beatrix Trill, Klára Német, Róbert Koltai

 

Un film despre lupta eroică și călătoria interioară a unui tată, de-a lungul căreia își dă seama că nu-și poate salva fiica de la toate. Când, într-un sfârșit, Moartea apare lângă ea în figura unui mire galant, el ajunge să înțeleagă că este inutil să se opună unei puteri superioare. Eroul nostru se împacă cu soarta și cu pierderea suferită.

Duminică – 2 octombrie – 13:20 – 14:45

 

Distibuţia: Alexander Bălănescu, Ada Milea, Cristina Juncu, Lucian Ionescu

 

Robinson este un doctor care se retrage pe o insulă populată de imigranți, activiști și garda de coastă. Friday este în această interpretare un naufragiat, singurul care supraviețuiește unui drum pe mare din Africa spre Italia. Ambii pornesc, fiecare în felul lui, în căutarea Paradisului.

Duminică – 2 octombrie – 15:00 – 17:00

 

18+

Distribuţia: László Mátray, Ilinca Hărnuț, Toma Cuzin, Manuela Harabor, Zsolt Bogdán, Ada Condeescu, Laurențiu Damian, Simona Bondoc, Răzvan Vasilescu, Michaela Prosan, Tudor Istodor, Ioachim Ciobanu, Sara Budrală, Francisc Patakfalvi, Edith Alibec, Sergiu Finiti, Levente Nemes, Cristian Ioan, Carol Ionescu, Judith State, András Demeter, Imola Gáspár, Florin Beciu, Mihai Fusu, Simona Ghiță

 

La ultima repetiție care a durat până noaptea târziu, mai mulți actori se trezesc închiși pe dinafara vestiarelor. Garderobiera a dispărut fără vreo explicație. Forțați de împrejurări personajele părăsesc clădirea teatrului, ies în stradă purtând costumația lor din spectacol. Fără accesul la propria lor îmbrăcăminte, fără acte sau bani, fără telefoanele lor mobile sau cheile de la mașină, actorii se simt depășiți de situație. Protecția scenei a dispărut, textul piesei care îi unea s-a stins. Realizează că pur și simplu, sunt aruncați în necunoscutul nopții. Treptat grupul se destramă, își vede fiecare de drumul cel mai scurt spre casă. Vom afla despre destinul lor, mult înainte de ridicarea cortinei în seara premierei.

Duminică – 2 octombrie – 17:30 – 19:35

 

18+

Distibuţia: Balázs Bodolai, Gabriella Hámori, Attila Menszátor-Héresz, Iván Fenyő, Juli Jakab

 

Protagoniștii filmului sunt tinerii căsătoriţi, Nóra și Dénes. Într-o noapte Nóra devine victima unui viol. Din cauza mărturiilor contradictorii și în lipsa probelor, poliția nu poate să dovedească agresiunea sexuală. Inițial, soțul îi ia apărarea, o susține și încearcă să descopere pe cont propriu ce s-a întâmplat de fapt în acea noapte, însă în cele următoare, consecințele incidentului pun la încercare relația lor. Situația lor devine deosebit de grea deoarece toate acestea se petrec la finalul unui proces de adopție, iar cele întâmplate vor influența rezultatul deciziei.