Programe adiţionale - Expozitii / Teatru

Tabăra de Creaţie pentru Tineri Artişti Plastici Irsai Zsolt – Tablouri ale celor 25 de ani

Miercuri, 6 noiembrie – Locaţie: Casa Bernády (str. Horea nr. 6)


Începând cu 1995 în fiecare vară organizăm la Sovata Tabăra de Creaţie pentru Tineri Artişti Plastici, unde elevi ai liceelor de artă de pretutindeni îşi pot îmbogăţi cunoştinţele sub îndrumarea unor artişti plastici transilvăneni consacraţi. În primii şapte ani coordonatorul artistic al taberei a fost graficiana Zrínyi Zsuzsa, iar din 2003 până la stingerea sa în 2010, artistul Irsai Zsolt. În memoria lui din 2011 tabăra îi poartă numele. Începând din 2012 participanţii îşi desfăşoară activitatea sub îndrumarea scenografei Csizmadia Imola. În cadrul expoziţiei pot fi văzute cele mai reuşite creaţii ai acestor 25 de ani.


DUET(T)

Miercuri, 6 noiembrie – Locaţii: B5 Studio, Sala Minitremu, Sinagoga Ortodoxă, Camera K’arte


Cu ocazia a 20 de ani de la înființarea Fundației ARTeast, programul Duet(t) propune reluarea unui proiect mai vechi, realizat sub același nume, în anul 2003. A constat, la vremea aceea, în schimbul de experiență între mai mulți curatori maghiari și români, care au cercetat scenele de artă contemporană ale momentului, din România și Ungaria, pentru ca în urma unei selecții finale realizată la București și Budapesta, să propună o serie de expoziții. În formula reînnoită, proiectul Duet(t) (2019) propune o continuare simbolică a proiectului din 2003, și un dialog inter-disciplinar, inter-generațional și inter-etnic între dueturile mai sus enumerate

Cele 4 locații folosite ca spațiul expozițional sunt B5 Studio, Sala Minitremu, Sinagoga Ortodoxă, Camera K’arte. Expozițiile vor fi itinerante în decembrie la Galeria Magma din Sfântu Gheorghe, iar în 2020 la Galeria Liget din Budapesta.


Câinele lui Agamemnon

Spectacol lectură


de: Szabó Róbert Csaba, regia: Patkó Éva

distribuţia: Pálffy Tibor, András Gedeon, Varga Balázs, Tompa Klára, Berekméri Katalin, Jancsó Előd, Renczés Viktória

Alexis Nevraki, cetățeanul înstărit din Micene, păzitorul flăcării de veghe care trebuie să vestească căderea Troiei, este acuzat că a orbit. În timp ce, în întunericul care l-a învăluit, riscă totul ca să dovedească contrariul, Alexis învață să vadă cu adevărat. Imaginea adevărului – spectrul războiului care se întinde peste epoci – este insuportabilă pentru el și își dă seama că loialitatea sa necondiționată a fost o virtute risipită și distorsionată. Drama, care dezvoltă rolul de o pagină al Gardianului din tragedia Agamemnon a lui Eschil, are un mesaj de actualitate: credința oarbă își doboară propriul idol.


FARÍDA

Spectacol de teatru-dans


Regizor-coregraf: Macaveiu Blanka

Distribuţie: Szabó Franciska, Pop George, Deák Orsolya, Ruszuly Ervin, Márton Emese, Colceriu Carmen, Demény Orsolya, Dávid Adrienn, Hodos Nikolett, Ábrám Zsuzsa

Sursa de inspiraţie a spectacolului este o întâmplare reală: Farida, o fată de 18 ani din tribul jazidi, în anul 2014 ajunge în captivitate, într-una din închisorile Statului Islamic. Datorită curajului şi tenacităţii sale reuşeşte într-un final să se elibereze din ororile captivităţii, însă clipele de teroare fizică şi psihică trăite îi schimbă definitiv viaţa. Spectacolul caută răspunsuri - din perspectiva victimei - la întrebarea: există vreo cale de a şterge din suflet ororile abuzurilor şi a violenţei? Trecerea timpului poate să ducă la vindecarea rănilor?

Spectacolul Farida nu deviază de la întâmplarea originală, însă contextul religios-cultural al tribului jazidi este plasat într-un cadru universal - astfel problematica victimei capătă o valenţă actuală şi general valabilă: asemenea întâmplări se petrec des şi din ce în ce mai aproape de noi. Siguranţa vremurilor trecute nu mai există. Oricine poate deveni victima abuzurilor sau a violenţelor cuiva. Farida este deci vocea sinceră a potenţialei victime din noi.

Macaveiu Blanka


PARTNER CONSILIUL JUDETEAN MURES Balassi Institute Teatrul National Tîrgu-Mureş/Marosvásárhelyi Nemzeti Színház MEDIAWAVE Jazz&Blues Club Universitatea de Artă Teatrală Festivapp Financed by CONSILIUL LOCAL TÎRGU-MURES MUNICIPIUL TÎRGU-MUREŞ AFCN Guvernul Romaniei Departamentul pentru Relatii Interetnice Bethlen Gábor Alap Nemzeti Kulturális Alap Communitas Alapítvány Sponsors Leco Groupama Asigurari NetConf Alton Group Phoneprest kaSound Transport Local Zander Team Carocomp Toyota Eurocar Trading Zooku-Myhost Promenada Mall OSLI studio MEDIAPARTNER Filmtett CineFun.ro Aarc Erdély TV Erdely FM Transversum Székelyhon Krónika Liget.ro Friss FM Népújság Pontmaros Punctul Zi de zi Ziarul de Mures Radio Tg. Mures Marosvásárhelyi Rádió Kolozsvari Radio Kiss FM GaGa Zile si Nopti