Filme de lung metraj

Barnabás Tóth: CEI CARE AU RĂMAS – Ungaria, 2019 84’

HU (Subtitrare: RO; Sincron: EN)


Propunerea Ungariei pentru premiile Oscar

O poveste lirică despre relaţia dintre o adolescentă şi un bărbat de vârstă mijlocie în Ungaria de după cel de al II.-lea Război Mondial. Amândoi au pierdut mult şi amândoi vor să înceapă o viaţă nouă, în timp ce dictatura regimului Rákosi se conturează deja. Pot supravieţui tragediilor din trecut și viitor cei care au rămas, dacă se prind unul de celălalt? Filmul se bazează pe romanul lui F. Várkonyi Zsuzsa, apărut în 2004.

Distribuţia: Károly Hajduk, Abigél Szőke, Mari Nagy, Katalin Simkó, Andor Lukács, Barnabás Horkay

Corneliu Porumboiu: LA GOMERA – România/Franţa/Germania, 2019 – 93’

RO (Subtitrare: HU; Sincron: EN)


Propunerea României pentru premiile Oscar

Cristi, un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest București, și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși banii. 

Distribuţia: Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazăr, Antonio Buil, Agusti Villaronga, Sabin Tambrea, Julieta Szönyi

Gábor Reisz: VERSURI POCITE – Ungaria/Franța, 2018 – 97’

HU (Subtitrare: RO)

 

La 33 de ani, viața lui Tamás Merthner este dată peste cap după ce prietena sa, Anna, care se află cu o bursă la Paris, îi dă papucii. Plângându-și de milă, Tamás începe să caute în propriul său trecut răspunsul la întrebarea dacă într-adevăr dragostea există numai după ce s-a stins. Încercând să-și rezolve problemele personale, amintirile îl ajută pe Tamás să descopere cât de debusolată este societatea de azi, oferindu-ne astfel o imagine foarte subiectivă despre Ungaria contemporană.

Distribuția: Gábor Reisz, Katica Nagy, Zsolt Kovács, Katalin Takács, Szabolcs Hajdu

Alexis Sweet Cahill: MARIA, REGINA ROMÂNIEI – România, 2019 – 90’

 

În 1916 România intră în Primul Război Mondial de partea Puterilor Aliate, din dorința de a-și reuni toate provinciile fragmentate într-o Românie Unită. Datorită unei invazii germane feroce, ce a devastat țara, guvernul României este forțat să semneze un tratat umilitor cu Germania. Cu toate acestea, tratatul nu a fost niciodată ratificat de Regele Ferdinand. Devastată de război și măcinată de lupte politice, speranța ca România Unită să fie recunoscută internațional pare pierdută. Când părea că toate șansele sunt împotriva sa, și națiunea are nevoie de tot ajutorul pentru a-și împlini visul, Regina Maria a României se alătură eforturilor politicienilor. 

Distribuţia: Roxana Lupu, Iulia Verdeș, Șerban Pavlu, Sara Chiriacescu, Adrian Titieni

Mihály Schwechtje: SPER SĂ MORI DATA VIITOARE :-) – Ungaria, 2018 – 96’

HU (Subtitrare: RO)

 

Eszter încearcă să treacă peste dificultăţile adolescenţei refugiindu-se în universul manga (benzi desenate japoneze). Este distantă faţă de colegi, este mult mai importantă pentru ea atenţia specială pe care îi acordă profesorul de engleză. În ziua în care proful părăseşte pe neaşteptate liceul, pământul îi fuge de sub picioare. Este obligată să se confrunte cu colegii ei, cu vanitatea adolescenţilor şi cu propriile sentimente oscilante.

Cast: Kristóf Vajda, Szilvia Herr, Csaba Polgár, Judit Schell, Pál Mácsai

Mona Nicoară: DISTANȚA DINTRE MINE ȘI MINE  – România, 2018 – 89’

RO (Subtitrare: EN)

 

Toți ne luptăm cu propriul trecut. Unii, mai mult ca alții. Cu o reputație de femeie fatală, băutoare și fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea și graficiana Nina Cassian, cea mai fascinantă femeie din literatura română, și-a trăit viața ca o perpetuă luptă între etică și estetică. Nina și-a păstrat libertatea interioară și credința într-un basm utopic, deși a trăit realitatea fascismului, a comunismului și a unui nedorit exil în capitalism.

Distribuție: Nina Cassian, Maurice Edwards

Milorad Krstić: RUBEN BRANDT, COLECȚIONAR – Ungaria, 2018 – 94’

EN (Subtitrare: RO/HU)

 

O serie ciudată de jafuri zguduie cele mai faimoase muzee din lume: o bandă misterioasă fură succesiv cele mai valoroase tablouri. În ciuda tuturor măsurilor de precauție, nimic nu-i poate opri pe Colector și echipa sa să fure noi picturi, iar poliția este neajutorată. Doar Kowalski, un detectiv privat din Washington, observă ce au în comun capodoperele furate, însă viața lui este pusă în pericol atunci când se îndrăgostește de femeia fatală a bandei, Mimi.

Distribuția: Iván Kamarás, Zalán Makranczi, Gabriella Hámori, Katalin Dombi, Matt Devere, Henry Grant, Christian Nielson Buckhold

György Pálfi: VOCEA DOMNULUI – Ungaria/Canada, 2018 – 108’

HU (Subtirare: RO)

 

Pelicula realizată pe baza unui roman de Stanislaw Lem adaptează ideea originală a cărţii la o poveste incitantă de familie, desfăşurată în zilele noastre. Péter, un bărbat de aproape 40 de ani, are impresia că într-un documentar despre accidente misterioase îşi recunoaşte tatăl dezertat din Ungaria comunistă a anilor ‘70 şi despre a cărui soartă familia nu mai ştie nimic. Péter pleacă în America şi, după o investigaţie plină de peripeţii, îşi regăseşte tatăl şi noua sa familie. Reuniunea le va oferi celor doi bărbaţi o mulţime de experienţe şi învăţături şi tot în urma acestei întâlniri lumea află că universul mut în sfârşit a grăit şi că nu suntem singuri în univers.

Distribuția: Csaba Polgár, Peterson Eric, Diána Kiss, Angelo Tsarouchas, Ádám Fekete, Ildikó Bánsági

Tudor Giurgiu: PARKING – România/Spania/Republica Cehă, 2019 – 110’

RO (Subtirare: EN)


Adrian este poet, emigrează ilegal în Spania anului 2002 și se angajează paznic de noapte într-un parc auto condus de Rafael. Viața lui Adrian se schimbă pentru totdeauna în timpul nopții de San Juan (Noaptea de Sânziene), când o întâlnește pe Maria, chitaristă într-o trupă de jazz.

Distribuția: Mihai Smarandache, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Carmen Florescu, Eric Frances

László Csuja: RĂZBOIUL DE NOUĂ LUNI – Ungaria/Quatar, 2018 – 75’

HU (Subtitrare: RO; Sincron: EN)

 

Povestea unei mame și a fiului ei în contextul conflictului armat ucraineano-rus. Jani, de etnie maghiară, este orfan de tată. Trăiește în Beregszász, o localitate din Ucraina de Est. S-a săturat de plictiseala cotidiană a orașului său natal și se simte sufocat de dragostea mamei sale, Erzsike. Când este recrutat în armata ucraineană, îi cere mâna iubitei sale, Zsani. Ei ar putea să fugă din țară, dar Jani alege războiul aflat la 1500 de km...

https://www.youtube.com/watch?v=2R5_bQVOIb4

Zsófia Szilágyi: O ZI  – Ungaria, 2018 – 99’

 

Anna are în jur de 40 de ani. E într-o continuă goană. Are trei copii, soț, loc de muncă, probleme financiare. Mari. Anna promite, rezolvă, aduce, ține minte, ține ore. Anna nu-și ajunge din urmă soțul. Ar vrea să discute cu el. Simte că ar trebui. Simte că îl pierde. Și simte că nu poate gestiona șirul nesfârșit de sarcini. Cotidianul și monotonul se întâlnesc cu fragilul, cu irepetabilul.

Distribuţia: Zsófia Szamosi, Leo Füredi, Ambrus Barcza, Zorka Varga-Blaskó, Márk Gárdos, Annamária Láng, Éva Vándor, Károly Hajduk

István Kovács: THE GREY WAR  – Ungaria, 2017, 65’

HU (Subtitrare: RO; Sincron: EN)


Ultimele luni ale Marelui Război. În peisajul pitoresc al munţilor din nordul Italiei cinci soldaţi ai armatei austro-ungare pornesc într-o misiune de recunoaştere periculoasă în spatele liniilor inamice. Pas cu pas ei află adevăratul scop al acestei misiuni secrete. Pe măsură ce confruntările ucigaşe cu inamicul se înmulţesc, presimţirea sumbră că nu se vor mai întoarce niciodată pune stăpânire pe ei.


Distribuția: József Kovács, Zsolt Trill, László Keszég, Freiberg Björn, Levente Molnár

Marius Olteanu: MONŞTRI. – Romania, 2019 116’

RO (Subtitrare: EN)


Monștri. prezintă o zi, posibil ultima, din viaţa unui cuplu. Ea caută confirmări. El se caută pe sine. Împart același pat de ani buni, dar de ceva vreme nu par să mai meargă pe același drum. După o noapte petrecută separat, fiecare în compania altui străin, Dana şi Arthur ajung în fața celei mai importante decizii.

Distribuţia: Judith State, Cristian Popa, Șerban Pavlu, Dorina Lazăr, Alex Potocean

PARTNER CONSILIUL JUDETEAN MURES Balassi Institute Teatrul National Tîrgu-Mureş/Marosvásárhelyi Nemzeti Színház MEDIAWAVE Jazz&Blues Club Universitatea de Artă Teatrală Festivapp Financed by CONSILIUL LOCAL TÎRGU-MURES MUNICIPIUL TÎRGU-MUREŞ AFCN Guvernul Romaniei Departamentul pentru Relatii Interetnice Bethlen Gábor Alap Nemzeti Kulturális Alap Communitas Alapítvány Sponsors Leco Groupama Asigurari NetConf Alton Group Phoneprest kaSound Transport Local Zander Team Carocomp Toyota Eurocar Trading Zooku-Myhost Promenada Mall OSLI studio MEDIAPARTNER Filmtett CineFun.ro Aarc Erdély TV Erdely FM Transversum Székelyhon Krónika Liget.ro Friss FM Népújság Pontmaros Punctul Zi de zi Ziarul de Mures Radio Tg. Mures Marosvásárhelyi Rádió Kolozsvari Radio Kiss FM GaGa Zile si Nopti