ALTER-NATIVE 26

FESZTIVÁLSZABÁLYZAT 

1.      Általános tudnivalók:

·         Az ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Románia legrégebbi rövidfilm fesztiválja. Minden év november első hetében kerül megrendezésre a Maros megyei Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség szervezésében.

·         A 26. ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál időpontja 2018. november 7 – 11, helyszíne a marosvásárhelyi Kultúrpalota.

 

2.      Jelentkezési feltételek:

·         A fesztiválnak nincs benevezési díja.

·         A Fesztiválra benevezett alkotásoknak a következő feltételeknek kell megfelelniük:

            -          időtartamuk ne haladja meg a 30 percet

            -          2016. január 1. után készültek

            -          kizárólag digitális formátumban, letölthető HD fájlformátumban nyújtják be

            -          ne legyen (teljes egészében) megtekinthető az interneten. A fesztivál fenntartja a jogot, hogy – akár a versenyprogram meghirdetése után is – kizárhassa műsorából a világhálón korábban közzétett filmeket.

·         Nem fogadunk el olyan filmet, amelyet az előző évek során már beneveztek a Fesztiválra.

·         Minden filmhez külön benevező lapot kell kitölteni.

 

3.      A jelentkezés menete:

·         A benevezőlapot online kell kitölteni és elküldeni. Kitöltéskor kérünk feltölteni egy-két (1 Mb-nál nem nagyobb) fotót a filmből és az angol nyelvű, timekódos dialóglistát .srt vagy .sub kiterjesztésben. Nem fogadunk el pdf vagy .xls fájlokat.

·         A benevezőlapon kérjük megadni az URL címet, ahonnan a filmet letölthetjük, illetve a letöltéshez szükséges jelszót.

·         A filmet csak digitális fájlformátumban HD felbontásban fogadjuk el. HD felbontású változat hiányában a filmet a lehető legjobb felbontásban kell feltölteni.

·         A kitöltött benevezőlapot nem szükséges kinyomtatni.

·         Az online nevezési lap és a filmek beérkezési határideje: 2018. szeptember 20. 

·         Amennyiben a nevezett film a nevezési határidőig nem érkezik meg, a nevezést töröljük.

 

4.      Beválogatás és verseny:

·         A beérkezett filmek megtekintése után az előzsűri dönt a kategóriáktól független versenyprogramban való részvételről, vagy a kiegészítő programban való bemutatásról.

·         A versenybe válogatott filmek jegyzéke október elején kerül nyilvánosságra a Fesztivál honlapján: www.alternativeiff.ro. E-mailen csak a versenyprogramba válogatott filmek alkotóit értesítjük.

·         A versenybe válogatott filmek rendezőjét (vagy egy képviselőjét) meghívjuk a Fesztiválra és teljes ellátását biztosítjuk. A fesztivál nem fedezi a meghívottak utazási költségeit.

·         Kötelező a timekódos dialóglista .srt vagy .sub kiterjesztésben.

·         A versenyprogramban szereplő filmekért a fesztivál nem fizet bérleti vagy vetítési díjat.

 

5.      Díjak:

·         A nyertes alkotások rendezői pénzjutalomban részesülnek.

·         A díjakat a nemzetközi zsűri ítéli oda, a filmek kategóriájától függetlenül.

·         A fesztiválnak egyetlen kategóriadíja van, amellyel a legjobb diákfilmet vagy a legjobb elsőfilmet díjazzuk. 

 

6.      Alkotások promóciós felhasználása:

·         Az ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fenntartja a jogot, hogy propaganda anyagként, nem kereskedelmi célokra, felhasználja a filmről beküldött kép és írott anyagokat, illetve a film egy részletét (max. 10%), a média különböző területein.

·         A fesztiválra nevezett filmek bemutatásra kerülhetnek a fesztivált bemutató és népszerűsítő rendezvényeken.

·         Amennyiben a nevezett alkotás díjazásban részesül, a jelentkező hozzájárulását adja a díjazott film vetítéséhez a következő fesztivál kezdetéig (a vetítések kizárólag a Fesztivál bemutatását vagy oktatási célokat szolgálhatnak), illetve megjelentetéséhez a fesztivál által kiadásra kerülő DVD-lemezen (kizárólag promóciós felhasználásra).

·         Az online nevezési adatok és szövegek – a személyes adatokon kívül – feldolgozás után automatikusan megjelennek a fesztivál weboldalán. Ahol külön követhető a nevezés és a kópia/feltöltés beérkezése. Arról külön értesítést nem küldünk.

 

7.      A Szabályzat elfogadása:

·         A jelentkezési lap Fesztiválra történő benyújtásával a jelentkező elfogadja az ezen dokumentumban feltüntetett szabályokat.


PARTNER CONSILIUL JUDETEAN MURES Balassi Institute Teatrul National Tîrgu-Mureş/Marosvásárhelyi Nemzeti Színház MEDIAWAVE Jazz&Blues Club Universitatea de Artă Teatrală CineEuropa Financed by CONSILIUL LOCAL TÎRGU-MURES MUNICIPIUL TÎRGU-MUREŞ AFCN Guvernul Romaniei Departamentul pentru Relatii Interetnice CNC Bethlen Gábor Alap Nemzeti Kulturális Alap Communitas Alapítvány Sponsors Leco Ortoprofil Groupama Asigurari NetConf Alton Group Phoneprest kaSound Transport Local Petry Zander Team Carocomp Toyota Eurocar Trading Zooku-Myhost OSLI studio MEDIAPARTNER CineFun.ro Aarc Filmtett Erdély TV Népújság Székelyhon Liget.ro Székelyhon - Vásárhelyi Hírlap Krónika Pannon RTV Zi de zi Ziarul de Mures Punctul Erdely FM Radio Tg. Mures Marosvásárhelyi Rádió Kolozsvari Radio Kiss FM GaGa Zile si Nopti