Kiegészítő programok - kiállítás

netWorks – csoportos kiállítás

MEGNYITÓ: 2017., november 9., csütörtök, 18:15 – HELYSZÍN: UAP Galéria, Camera K'Arte


A MAGMA Kortárs Közeg netWorks című kiállítása romániai, magyarországi és szlovéniai művészek hálózatokra épülő, vizualizáló munkáiból válogat. A kiállítás egy tágabb értelmezési keretben kívánja bemutatni azokat a műveket és projekteket, amelyeknek alapja valamilyen típusú hálózat, kapcsolati rendszer. A hálózat kapcsán többünknek nagy valószínűséggel az internet jut eszébe és azon belül is a közösségi oldalak, és noha lesz olyan mű, amely a világhálót használja mint forrást, az alkotások többsége másfajta hálózatokra épít. A kiállításnak része ANGEL Judit BARABÁSI Albert-László hálózatkutatóval készített interjúja, valamint a budapesti ARTPOOL Művészetkutató Központ archívumának A kapcsolatművészet kertje / Ray JOHNSON website projekt-je.

Kiállító művészek: Matei BEJENARU (ROU), Vasile CROAT / HORVÁTH László (ROU/HUN), CSIKI Csaba (ROU/HUN), IRWIN group (SLO), KISSPÁL Szabolcs (ROU/HUN), PACSIKA Rudolf (HUN), Lia PERJOVSCHI (ROU), SZOMBATHY Bálint (HUN/SRB), VÁNCSA Domokos (ROU/IRE) valamint ANGEL Judit (ROU/HUN/SVK) és az ARTPOOL Művészetkutató Központ (HUN) kurátori projektjei

A kiállítás kurátorai: KISPÁL Ágnes-Evelin, BARTHA József és KISPÁL Attila

www.magmacm.ro


Szilágyi Lenke: Standfotók az 1945 című film forgatásáról

Fotó-kiállítás


Török Ferenc 1945 című filmjéhez kapcsolódóan Szilágyi Lenke fotóművész, a film forgatása alatt készült fekete-fehér standfotóit tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiállítás budapesti megnyitóján Ragályi Elemér, a film operatőre azt mondta, hogy egy forgatáson a standfotós az, aki mindig rossz helyen áll, hisz ő az, aki megörökíti a forgatást - egyszerre próbálja elkapni a lefilmezett jelenetek legszebb pillanatait, és magának a munkának a momentumait.

„Szilágyi Lenke kiállított képei egészen sajátos fotók egyszerre mutatják be az operatőr, Ragályi művészetét, és Szilágyi saját érdemeit, milyen remekül képes elkapni a forgatás máshol nem látható pillanatait. Ez a kettő pedig szépen kiegészíti egymást. A képek már önmagukban erős hangulatot képviselnek, olyan szigorú esztétikai érzékkel komponálták meg őket, hogy ha nem tudnánk, milyen film az 1945, a fotók alapján akkor is pontosan el tudnánk helyezni műfajilag-hangulatilag, sőt, történetileg is.” (Szabó Ádám, fidelio.hu)


PARTNER CONSILIUL JUDETEAN MURES Universitatea de Artă Teatrală Teatrul National Tîrgu-Mureş/Marosvásárhelyi Nemzeti Színház MEDIAWAVE Balassi Institute Filmtettfeszt Jazz&Blues Club The Office Club Financed by AFCN CONSILIUL LOCAL TÎRGU-MURES MUNICIPIUL TÎRGU-MUREŞ Communitas Alapítvány CNC Bethlen Gábor Alap Guvernul Romaniei Departamentul pentru Relatii Interetnice Sponsors Lasprom Groupama Asigurari NetConf Multinvest Alton Group Phoneprest Bristol Bus kaSound Transport Local Zander Team Carocomp Toyota Eurocar Trading Zooku-Myhost OSLI studio Leco MEDIAPARTNER CineFun.ro Aarc Filmtett Erdély TV Vasarhelyi Hirlap Népújság Maszol Zi de zi Ziarul de Mures Punctul Erdely FM Radio Tg. Mures Marosvásárhelyi Rádió Kolozsvari Radio Kiss FM GaGa Zile si Nopti