Nagyfilmek

Tóth Barnabás: AKIK MARADTAK – Magyarország, 2019 84’

HU (Felirat: RO; Szinkron: ANG)


Magyarország Oscar-díjra jelölt filmje

Egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának megható hangvételű története a második világháború után. Mindketten sokat veszítettek, és mindketten szeretnének új életet kezdeni, miközben körülöttük már a Rákosi-rendszer diktatúrája alakul. Vajon túl lehet-e élni a múlt és a jövő tragédiáit, ha összekapaszkodnak azok, akik még megmaradtak?

F. Várkonyi Zsuzsa 2004-ben kiadott Férfiidők lányregénye című regénye alapján.

Szereposztás: Hajduk Károly, Szőke Abigél, Nagy Mari, Simkó Katalin, Lukács Andor, Horkay Barnabás

Corneliu Porumboiu: A HEGYEK SZIGETE – Román/Francia/Német, 2019 – 93’

RO (Felirat: HU; Szinkron: ANG)

 

Románia Oscar-díjra jelölt filmje

Cristi, a korrupt rendőr, aki egy 30 millió értékű maffia ügyletbe keveredik, a Kanári-szigetekhez tartozó La Gomera-ra utazik, hogy megtanulja a helyi ősi füttynyelvet az El Silbo-t. Ezen a kódnyelven akarnak kommunikálni a bukaresti börtönben fogvatartott Zsolt – az egyetlen, aki tudja, hogy hol van a pénz – megszöktetésekor. Szereposztás: Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazăr, Antonio Buil, Agusti Villaronga, Sabin Tambrea, Szőnyi Julieta

Reisz Gábor: ROSSZ VERSEK – Magyar / Francia, 2018 – 97’

HU (Felirat: RO)

 

A 33 éves Merthner Tamás magánélete romokban, mert párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna éppen most szakított vele. Tamás önsajnálatában, a múltjában kezdi keresni a választ arra, hogy a szerelem valóban csak akkor létezik-e, amikor már gyakorlatilag nincs. Magánéleti problémáinak feldolgozása mellett, Tamás emlékeiből ráébred a mai társadalom elveszettségére is, ezáltal kapunk egy rendkívül szubjektív képet Magyarország jelenéről.

Szereposztás: Reisz Gábor, Nagy Katica, Kovács Zsolt, Takács Katalin, Hajdu Szabolcs

Alexis Sweet Cahill: MÁRIA, ROMÁNIA KIRÁLYNÉJA – Románia, 2019 – 90’

 

Azzal a szándékkal, hogy egyesítse széttagolt tartományait, Románia 1916-ban az antanthatalmak mellett belép az Első Világháborúba. Egy pusztító erejű német invázió rákényszerítette a román kormányt, hogy aláírjon egy megalázó szerződést Németországgal, ám ezt a szerződést Ferdinánd király soha nem ratifikálta. A háború által feldúlt és politikai harcok által marcangolt ország esélye az Egységes Románia nemzetközi elismerésére elveszettnek tűnik. Amikor úgy látszik, hogy minden ellene szól és a nemzetnek minden segítségre szüksége lenne álmai megvalósításához, Románia királynője csatlakozik a politikusok erőfeszítéseihez. 

Szereposztás: Roxana Lupu, Iulia Verdeș, Șerban Pavlu, Sara Chiriacescu, Adrian Titieni

Schwechtje Mihály: REMÉLEM LEGKÖZELEBB SIKERÜL MEGHALNOD :-) – Magyarország, 2018 – 96’

HU (Felirat: RO)

 

Eszter a tinédzserkor megpróbáltatásait a mangák világában igyekszik átvészelni. Kívülállóként szemléli kortársait, náluk sokkal többet jelent neki, hogy angoltanára külön figyelmet fordít rá. Amikor egy nap a tanár váratlanul elmegy a gimnáziumból, Eszter lába alól kicsúszik a talaj. Muszáj szembenéznie tinédzser korosztályával, azok hiúságával és saját csapongó érzelmeivel.

Szereposztás: Vajda Kristóf, Herr Szilvia, Polgár Csaba, Schell Judit, Mácsai Pál

Mona Nicoară: A TÁVOLSÁG KÖZTEM ÉS KÖZTEM – Románia, 2018 – 89’

RO (Felirat: ANG)

 

Mindannyian küzdünk a múltunkkal. Egyesek hevesebben, mint mások. A „végzet asszonya” hírében álló, nagyivó és láncdohányos avantgárd költő, zeneszerző és grafikus Nina Cassian, a román irodalom leglenyűgözőbb nőalakjának élete az etika és az esztétika közötti örök harc volt. Bár megélte a fasizmus, a kommunizmus és a kapitalizmusba való nem kívánt száműzetés valóságát, Nina megőrizte belső szabadságát és hitét egy utópisztikus mesében.

Szereposztás: Nina Cassian, Maurice Edwards

Milorad Krstić: RUBEN BRANDT, A GYŰJTŐ – Magyarország, 2018 – 94’

ANG (Felirat: RO/HU)

 

Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski, a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe.

Szereposztás: Kamarás Iván, Makranczi Zalán, Hámori Gabriella, Dombi Katalin, Matt Devere, Henry Grant, Christian Nielson Buckhold

Pálfi György: AZ ÚR HANGJA – Magyarország/Kanada, 2018 – 108’

HU (Felirat: RO)

 

A Stanislaw Lem regénye alapján készült film az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy napjainkban játszódó, izgalmas családi krimi keretei közé. A film főhőse a harmincas éveinek végén járó Péter, egy titokzatos balesetekről szóló dokumentumfilmben felismerni véli a hetvenes években disszidált, azóta nem látott apját. Megpróbálja felkeresni őt Amerikában, majd kalandos nyomozás után végre rátalál az immár új családot alapított édesapára. A találkozás számtalan élményt, fordulatot és tanulságot hoz a fiatalember és apja életébe, és ennek a találkozásnak köszönhető az is, hogy a világ értesül arról: az univerzum megszólalt, nem vagyunk egyedül a világmindenségben.

Szereposztás: Polgár Csaba, Eric Peterson, Kiss Diána, Angelo Tsarouchas, Fekete Ádám, Bánsági Ildikó

Tudor Giurgiu: PARKING – Román/Spanyol/Cseh, 2019 – 110’

RO (Felirat: ANG)

 

Adrian egy költő, aki román emigránsként egy córdobai autóparknál dolgozik éjjeli őrként. Bár megtanult spanyolul, teljes elzártságban él, és minden vágya, hogy írjon, és új életet kezdjen. Szent Iván-éji találkozása Máriával mintha a csillagokban lett volna megírva. A közösen átélt nehézségek próbára teszik a közöttük levő elsöprő szenvedélyt. Adriant a szerelem és az irodalom menti meg.

Szereposztás: Mihai Smarandache, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Carmen Florescu, Eric Frances

Csuja László: KILENC HÓNAP HÁBORÚ – Magyarország/Katar, 2018 – 75’

HU (Felirat: RO; Szinkron: ANG)


A Kilenc hónap háború egy anya-fiú történetet mesél el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A magyar nemzetiségű Jani félárva, egyke gyerek. Egy nyugat-ukrajnai kisvárosban, Beregszászon él. Elege van szülővárosa unalmas mindennapjaiból, fulladozik anyja, Erzsike szeretetétől. Amikor besorozzák az ukrán hadseregbe, megkéri kedvese, Zsani kezét. Elmenekülhetnének az országból, de Jani inkább az 1500 km-re lévő háborút választja...

https://www.youtube.com/watch?v=2R5_bQVOIb4

Szilágyi Zsófia: EGY NAP – Magyarország, 2018 – 99’


Anna 40 körül van. Rohan. Van három gyereke, férje, munkája, anyagi szorongása. A pénzük fillére, a napjaik percekre vannak beosztva. Anna odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét. Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne. Úgy érzi, elveszti őt. És úgy érzi, nem térhet ki a mindig soron következő feladat elől. A hétköznapi, a masszívan monoton ütközik a törékennyel, a nem ismételhetővel.

Szereposztás: Szamosi Zsófia, Füredi Leo, Barcza Ambrus, Varga-Blaskó Zorka, Gárdos Márk, Láng Annamária, Vándor Éva, Hajduk Károly

Kovács István: SZÜRKE SENKIK – Magyarország, 2017, 65’

HU (Felirat: RO; Szinkron: ANG)

 

Az első világháború utolsó hónapjaiban a festői, hegyes-erdős olasz vidéken öt K.U.K-katona indul veszélyes felderítésre mélyen az ellenséges vonalak mögött. Csak fokról fokra tárul fel előttük küldetésük titkolt, igazi célja. Ahogy az ellenséggel való gyilkos találkozások szaporodnak, úgy lesz rajtuk úrrá a balsejtelem, hogy ők innen már soha többé nem térnek vissza.

Szereplők: Kovács József, Trill Zsolt, Keszég László, Björn Freiberg, Molnár Levente

Marius Olteanu: SZÖRNYEK. – Románia, 2019 116’

RO (Felirat: ANG)


A film egy házaspár (meglehet utolsó) napját mutatja be. A nő bizonyosságot keres. A férfi önmagát. Évek óta egy ágyban alszanak, de az utóbbi időben úgy tűnik nem egy közös úton haladnak. Miután egymástól külön, egy-egy idegen társaságában töltik az éjszakát, Dana és Arthur életük legfontosabb döntése előtt állnak.

Szereposztás: Judith State, Cristian Popa, Șerban Pavlu, Dorina Lazăr, Alex Potocean

PARTNER CONSILIUL JUDETEAN MURES Balassi Institute Teatrul National Tîrgu-Mureş/Marosvásárhelyi Nemzeti Színház MEDIAWAVE Jazz&Blues Club Universitatea de Artă Teatrală Festivapp Financed by CONSILIUL LOCAL TÎRGU-MURES MUNICIPIUL TÎRGU-MUREŞ AFCN Guvernul Romaniei Departamentul pentru Relatii Interetnice Bethlen Gábor Alap Nemzeti Kulturális Alap Communitas Alapítvány Sponsors Leco Groupama Asigurari NetConf Alton Group Phoneprest kaSound Transport Local Zander Team Carocomp Toyota Eurocar Trading Zooku-Myhost Promenada Mall OSLI studio MEDIAPARTNER Filmtett CineFun.ro Aarc Erdély TV Erdely FM Transversum Székelyhon Krónika Liget.ro Friss FM Népújság Pontmaros Punctul Zi de zi Ziarul de Mures Radio Tg. Mures Marosvásárhelyi Rádió Kolozsvari Radio Kiss FM GaGa Zile si Nopti