Arhívum - ALTER-NATIVE 26

Szerda – november 7. –

Látnokok, költők, csavargók


Földes László Hobo – ének 

Közreműködnek: Gál István – dob, Igali Csanád – billentyűs hangszerek, Kiss Zoltán – gitár, Pengő Csaba – basszusgitár, nagybőgő

Az előadás megpróbál kapcsolatot találni és felmutatni a költészet és az igényes rock dalszövegei között. Villon, Ginsberg, Ady, József Attila, Faludy, Pilinszky, Csokonai Vitéz Mihály állnak az egyik hídfőn, a másik oldalról Bob Dylan, Morrison, Viszockij, Tom Waits dalaival próbálunk átjutni a szakadék fölött.


Csütörtök – november 8. –

Hé, magyar Joe!


Földes László Hobo – ének

Közreműködnek: Gál István – dob, Igali Csanád – billentyűs hangszerek, Kiss Zoltán – gitár, Pengő Csaba – basszusgitár, nagybőgő

Az előadás kiindulópontja a Jimi Hendrix által híressé tett „Hey Joe” című dal. Egy magyar kisember végzetes hibájáról, amit felesége megölésével követett el, és azt ezt követő vezekléséről, valamint lelkiismeretfurdalásáról szól.

A mű dupla albumként került kiadásra októberben és zenés drámaként is bemutatásra kerül novemberben a Nemzeti Színházban.


Péntek – november 9. – 

Emeric Imre & Jimi Laco

Emeric Imre – elektroakusztikus gitár

Jimi Laco – elektroakusztikus gitár, bouzuki, hegedű

Emeric Imre egyike a legkedveltebb folkzenészeknek. Egy mély érzésű művész, aki lírai lelkületének örömteli és szomorú pillanatait szerzeményei által osztja meg a közönséggel. Kolozsváron született és apjától örökölte a zene iránti szeretetét. Érzékenységgel, napról-napra újra felfedezi az élet szépségét és értelmét, annak minden boldogságával, csodájával és tartalmával egyetemben… Zenéjén keresztül életképeket oszt meg a közönséggel, „egy olyan világban reménykedve, amely újra felfedezi a szeretetben és békében élt élet szépségét”.

Jimi Laco egyike a legelismertebb zenészeknek Romániában. Zenészcsaládból származik, gyerekkorát Kolozsváron töltötte. 1994 óta a saját zenekarával, a Nightlosers-zel zenél Európa-szerte, gitáron, hegedűn, buzukin és más hangszereken játszik. Ezenkívül fellép az Orient Express-szel, Adrian Berinde-vel, Emeric Imrével és más ismert előadókkal/zenekarokkal is.


Szombat – november 10. – Jazz&Blues Club

Gyárfás–Premecz Organ Trio

Organ Grinder’s Suite


Jeszenszky Görgy – dob

Gyárfás István – gitár

Premecz Mátyás – Hammond orgona

Nagy űr tátong a magyar jazz zenei palettán az igazi gitár-Hammond hangzásban. Az „Organ Grider’s Suite” című zenemű tételei a jazznek ezt, az ’50-es évek végén és a ’60-as évek elején világhódító útjára indult stílust idézik fel, természetesen mai köntösben, egyúttal emléket állítva a stílus legjelentősebb, legendás képviselőinek. 

A zenemű tíz tétele szervesen kapcsolódik egymáshoz, középpontban tartva a két markáns hangszer játékát. A gitár és a Hammond végig remekül kiegészítik egymást, általában harmóniában vannak, lágyan beszélgetnek, alkalmasint vitatkoznak, időnként versenyezve egymással, miközben néha egyik, majd a másik veszi át az irányítást. De végül visszatérnek a kiinduló ponthoz, ahol ismét harmónia uralkodik. Mindez alatt végig ott lüktet a swing, mint egy lassú, de megállíthatatlan sodrású folyó.

A darabban szereplő Hammond szólamokat a fiatal tehetség Premecz Mátyás szólaltatja meg a legendás B-3-as Hammond orgonán. A dobon pedig a kiváló Jeszenszky György hallható, aki hangszerének egyik legjelesebb képviselője hazánkban, egyúttal kiváló mester, a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz-dob tanszékének tanára. (Gyárfás István jazzgitár-művész)

A JazzMa.hu szavazatai alapján Gyárfás István mindhárom kategóriában (kritikusok, zenészek és a közönség szavazatai alapján) elnyerte „az év gitárosa” címet 2018-ban.


PARTNER CONSILIUL JUDETEAN MURES Balassi Institute Teatrul National Tîrgu-Mureş/Marosvásárhelyi Nemzeti Színház MEDIAWAVE Jazz&Blues Club Universitatea de Artă Teatrală Festivapp Financed by CONSILIUL LOCAL TÎRGU-MURES MUNICIPIUL TÎRGU-MUREŞ AFCN Guvernul Romaniei Departamentul pentru Relatii Interetnice Bethlen Gábor Alap Nemzeti Kulturális Alap Communitas Alapítvány Sponsors Leco Groupama Asigurari NetConf Alton Group Phoneprest kaSound Transport Local Zander Team Carocomp Toyota Eurocar Trading Zooku-Myhost Promenada Mall OSLI studio MEDIAPARTNER Filmtett CineFun.ro Aarc Erdély TV Erdely FM Transversum Székelyhon Krónika Liget.ro Friss FM Népújság Pontmaros Punctul Zi de zi Ziarul de Mures Radio Tg. Mures Marosvásárhelyi Rádió Kolozsvari Radio Kiss FM GaGa Zile si Nopti